TRANSPORT

FGC registra un rècord de passatgers durant el 2017 i guanya 10,7 M€

Dels ingressos que té la companyia, la gran majoria (un 71%) corresponen al transport de passatgers

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) va tancar el 2017 havent transportat 84,5 milions de passatgers -un 3,6% més-, la xifra més alta que ha registrat mai aquesta empresa pública de transport. Això explica, en part, l’augment de la facturació, que va pujar fins als 119,7 milions d’euros, prop d’un 6% més. En el conjunt de l’exercici, la companyia va obtenir un superàvit de 10,7 milions, un 10% menys que en l’exercici anterior.

Dels ingressos que té la companyia, la gran majoria (un 71%) corresponen al transport de passatgers, un 10% al de mercaderies (sigui directament o a través de dues aliances que té) i la resta al negoci de les estacions d’esquí i els trens turístics, com el de Montserrat o el de la Vall de Núria, per exemple.

FGC és el principal gestor d’estacions d’esquí de Catalunya, en bona part perquè la Generalitat ha anat rescatant les instal·lacions que feien fallida amb el pas dels anys. El president de FGC, Enric Ticó, dona per fet que aquest negoci seguirà en mans de la Generalitat. “El diner és covard i la neu és un negoci que depèn d’una cosa que no pots controlar”, explica. Ningú ha fet cap oferta per quedar-se’n cap.

La companyia, que té uns 1.600 treballadors, està oberta a explorar noves vies d’ingressos i té en compte la possibilitat d’obrir negocis a l’estranger, una opció que els aporta “diners i imatge”, segons Ticó. I a més, els dona experiència per convertir-se en “un proveïdor de mobilitat” en lloc de simple transportador de persones i mercaderies.

  • Etiquetes

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF