17/04/2013

Catalunya ja ha consumit la meitat del dèficit i va a ritme d'acabar l'any en el 2%

2 min
VISITA ALS ESTATS UNITS  El conseller Mas-Colell serà entre avui i divendres als EUA, on aprofitarà per reunir-se amb fons d'inversions.

Barcelona.Encara que ho volgués, la Generalitat difícilment acabarà aquest 2013 amb un dèficit del 0,7%, que és l'objectiu actual a què obliga l'Estat. Catalunya ja ha consumit la meitat d'aquest objectiu en només els dos primers mesos de l'any, segons les dades del ministeri d'Hisenda publicades ahir. En concret, Catalunya va acabar el febrer amb un dèficit del 0,34%. Tot i que és probable que l'objectiu per a enguany s'ampliï el mes vinent, ara mateix la Generalitat està obligada a acabar l'any en el 0,7%, un objectiu gairebé impossible segons aquestes mateixes dades.

De fet, si es mantingués durant tot l'exercici exactament el mateix ritme que en els dos primers mesos, la Generalitat acabaria l'any amb un dèficit del 2,04%, una xifra que encaixa amb els desitjos del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i amb els d'Esquerra Republicana, el partit que dóna suport al Govern.

Tot i que ja som al mes d'abril, la Generalitat encara no ha presentat el pressupost d'enguany i el president, Artur Mas, ja ha reiterat que no presentarà els comptes fins que el mes vinent no s'aclareixi quin és l'objectiu de dèficit per a aquest any. Andreu Mas-Colell ja ha deixat clar que no presentarà un pressupost que prevegi un dèficit del 0,7% perquè seria "monstruós". La Generalitat considera injust que s'imposi aquest objectiu mentre l'Estat reserva un 3,8% per a l'administració central.

4.800 milions de retallada

Complir un dèficit del 0,7% aquest mateix any obligaria a fer una retallada d'uns 4.800 milions, uns xifra clarament superior al que s'ha retallat conjuntament en els dos anys anteriors. En canvi, acabar-lo amb un dèficit del 2% suposaria una retallada de 2.200 milions que, tot i ser dolorosa, suposa menys de la meitat.

Els socis d'Esquerra Republicana ja han dit que només votaran a favor dels pressupostos de la Generalitat si la xifra de dèficit és com a mínim del 2%.

Segons les dades d'Hisenda, Catalunya és la comunitat autònoma que més dèficit va registrar en els dos primers mesos de l'any. En xifres absolutes, els números vermells de Catalunya van ser de 677 milions d'euros, molt per sobre dels 304 milions de Madrid o dels 255 milions d'Andalusia. En xifres relatives, Catalunya també és la que més dèficit té juntament amb Múrcia (0,34%), seguides d'Andalusia (0,18%) i Madrid (0,16%).

De les 17 comunitats autònomes, deu van acabar el segon mes de l'any amb dèficit mentre que la resta ho van fer amb superàvit. Entre aquestes últimes destaca especialment Navarra, que va acabar amb un balanç positiu del 0,51%.

Discrepància d'Economia

L'equip del conseller Mas-Colell al departament d'Economia va rebutjar ahir que les dades publicades pel ministeri d'Hisenda siguin vàlides i asseguren que només són "una estimació" en la qual s'ha agafat de referència la despesa feta en l'any anterior, segons una portaveu de la conselleria.

Des d'Hisenda van assegurar que en cap cas s'ha calculat el dèficit amb estimacions, sinó amb les dades reals. "Les xifres són de la Intervenció General de l'Estat [IGAE]", va explicar un portaveu del ministeri. L'IGAE és l'òrgan de control i supervisió del sector públic que s'encarrega de donar caràcter oficial a les dades i que s'encarrega d'enviar-les a Brussel·les.

La Generalitat va acabar el 2012 amb un dèficit de l'1,96%, una xifra que, tot i ser molt inferior al 3,3% registrat en l'any anterior, també quedava clarament per sobre de l'1,5% establert per l'Estat.

stats