#ELECTOLAB24M
Política 10/05/2015

Cridem, però no ens escolten!

Et prestaran atenció si ets capaç de fer sentir especial les persones. Tindràs més credibilitat si en comptes de faltar el respecte als teus adversaris, t'hi adreces amb tendresa, serenor i dolçor

i
Aleix Cuberes
3 min
Pedro Sánchez, en un acte recent / EFE

BarcelonaCrec que no és cert que en campanya electoral la contaminació acústica i actitudinal es multipliqui. Sí que hem normalitzat la societat de l'espectacle i la guerra permanent, basada en l'actitud de mascle dominant. No és tant es cridi més -és cert que els impactes es multipliquen- com que ens hem passat quatre anys en permanent codi de guerra i ens hem acabat acostumant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hem anat socialitzant en la nostra vida diària la cultura de la confrontació, els crits, les desqualificacions i el menysteniment. Des de les sessions de control al Govern del Parlament, als platós de TV telescombreria, a les guerres absurdes de declaracions i contradeclaracions polítiques que es fan ressò els mitjans; passant pels camps de futbol infantil on els nens veuen com els seus pares vexen i amaguen les seves pors i frustracions darrera la violència verbal i física; o quan el semàfor es posa en verd el cotxe que tenim al davant no arrenca i comencem a maltractar les nostres oïdes amb el clàxon.

Reconèixer-ho és un primer pas necessari per reflexionar i proposar alternatives i solucions. Encara que ens hem passat una legislatura cridant més que escoltant; assenyalant amb el dit i acusant més que proposant i fent pedagogia, els vells manuals diuen que en campanya electoral cal exagerar i gesticular encara més. "Nos conviene tensión", se li escapà a Rodríguez Zapatero a l'acabar una entrevista amb el micròfon obert. Sempre la fràgil aparença!

Cridar no és tant sinònim de fortalesa sinó de la feblesa d'esperit i argumental. Alçar la veu ens allunya emocionalment dels nostres interlocutors. Cridar és viure enfadat; i vivint enfadat i en el conflicte permanent és impossible persuadir o seduir ningú. Quan hom crida busca la destrucció de l'adversari amb el soroll -buit i trist- dels retrets, atacs i acusacions; alhora que aliena, vexa i tracta amb una manca de respecte frapant a les persones espectadores -i a ell mateix.

Serveixi aquest exemple magistral del programa de Jimmy Kimmel, que recull protagonistes de la vida pública llegint tweets que falten el respecte i sovint vexen les persones a qui van destinats. A qui ens apreciem i volem a prop els escoltem, els mirem als ulls, els obrim els braços, els somriem, els entenem, els abracem i els acollim. Ens prestaran l'atenció si els sorprenem i som capaços de fer-los sentir especials. La distància més curta entre dues persones és el somriure. Així es va comportar Obama quan va anar a votar anticipadament a Chicago per a les eleccions de mig mandat (2014).

Per això sobta que els nous moviments regeneradors de la vida política utilitzin els mateixos codis de la testosterona i les actituds d'ahir -de la "vella política" de la que reneguen- per guanyar l'espai públic i el cor i el cap de les persones. No et sentiran més perquè cridis més, i menys si la resta al teu voltant crida com tu. Et prestaran atenció si ets capaç de fer sentir especial les persones. Tindràs més credibilitat i seràs més valent si en comptes de cridar i faltar el respecte als teus adversaris, t'hi adreces amb tendresa, serenor i dolçor.

En comptes de cridar enfadant, proposa a la teva gent que llegeixi, escolti i entengui els arguments dels adversaris. La imatge poderosa dels "clavells dipositats en les escopetes dels militars portuguesos" era exactament això: un gest dolç i una actitud somrient. Així sempre ens escoltaran!

stats