La directora del Petit Príncep es va posar un sou que dobla el del conveni

La DGAIA diu que no controlen els salaris, tot i que són diner públic

Elisa Trujillo, la directora del centre de menors tutelats Petit Príncep -que està sent investigat per indicis de maltractaments psicològics i negligència mèdica-, cobrava 64.508 euros bruts anuals, tot i que el conveni d’aquest tipus de centres marca que el sou hauria de ser de 36.503 euros. El que marca el conveni és una xifra mínima, i un acord entre l’empresa que gestiona el centre residencial d’acció educativa (CRAE) i un treballador pot fer que el sou sigui més alt sense cometre cap il·legalitat. En el cas del Petit Príncep, però, la presidenta de l’empresa que tenia la gestió del CRAE -Atalanta- era ella mateixa, i, per tant, era Elisa Trujillo qui es posava el sou. Trujillo, que està acusada, entre altres càrrecs, de malversació de fons públics, ha explicat a l’ARA que considera que no té per què justificar el seu sou, i que a més no era l’únic treballador que cobrava per sobre del que deia el conveni. I és cert. La seva germana Àngela, que era educadora i responsable de salut, cobrava 37.775 euros anuals, quan el conveni estableix uns 24.000 euros. Hi ha una tercera persona que també cobrava més, una educadora que també és sòcia d’Atalanta, com les germanes Trujillo, que percebia 30.000 euros. La resta de treballadors tenien adjudicat el sou que marca el conveni per a la seva categoria.

Fonts de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) expliquen que, tot i que en el plec de condicions que les empreses han de presentar al concurs per gestionar un centre de menors públic hi ha de constar la relació de sou que pagaran, l’administració no pot dir res dels sous. La DGAIA diu que es tracta d’un acord entre empresa i treballador, encara que es tracti de diners públics, ja que Benestar a qui paga és a les empreses.

Però des dels sindicats no ho troben gaire normal: “Ens va sobtar que la DGAIA acceptés aquests sous alegrement, i més quan la directora del centre és alhora la presidenta de l’empresa”, explica Rafi Redondo, portaveu d’intervenció social de CCOO. Des de fa un any s’està negociant el nou conveni del sector dels centres de menors tutelats -l’actual és del 2011-, i el principal obstacle estan sent els sous, que la patronal no vol apujar. “En general, els concursos els guanya l’empresa que paga els sous més baixos, fins i tot a vegades per sota de conveni, menys en el cas del Petit Príncep”, apunta la representant de CCOO, que afegeix: “Hi ha molt poc control amb els diners que paga la DGAIA a aquests centres”.

Elisa Trujillo, que no considera que el seu sou sigui notícia, tot i que sigui diner públic, acusa l’empresa que gestiona ara el Petit Príncep de cometre la mateixa irregularitat de la qual l’acusen a ella: tenir treballant com a educadors socials persones que encara no tenen la titulació.

Una irregularitat subrogada

Trujillo admet que això no ho feia bé, i pagarà una multa -és una de les poques acusacions que li fan que reconeix que són certes-, però diu que quan l’empresa Intress li va agafar el relleu va subrogar tots els treballadors que hi havia amb les mateixes condicions. Trujillo conclou: “[Per tant], està cometent la mateixa irregularitat que jo, i la DGAIA no en diu res”.

EDICIÓ PAPER 27/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF