ENERGIA

Red Eléctrica no ha vist l’informe contrari a la MAT de Riudarenes

La setmana passada el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va sorprendre a tothom fent públic davant la premsa el resultat de l’informe sobre la necessitat de construir el ramal de la MAT -molt alta tensió- a la Selva, de Bescanó fins a Riudarenes, passant per Santa Coloma de Farners i Sils. Segons Puig, l’informe elaborat pel Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya per encàrrec del Parlament conclou que “no és necessari” i que hi ha “alternatives” que no impliquin aixecar 41 torres de 70 metres durant 17 quilòmetres al mig de les Guilleries. Preguntats per aquestes declaracions, fonts de Red Eléctrica de España (REE), l’empresa encarregada de la construcció de la MAT, respon a l’ARA que desconeixen el contingut de l’informe, i que no volen pronunciar-se fins que es faci públic de manera formal, no amb unes declaracions del conseller davant la premsa.

Aquest diari també ha demanat tenir accés al contingut de l’informe, però de moment encara no és públic. Segons el que va dir Felip Puig en un acte a Girona dijous passat, la resolució del Col·legi d’Enginyers proposa com a alternativa reforçar la línia de 132 kV que actualment ja fa el mateix recorregut i passar-la a 220 kV. L’objectiu d’aquest ramal és connectar amb una futura subestació a Riudarenes que ha d’alimentar el tren d’alta velocitat, i reforçar el subministrament elèctric de la Costa Brava sud. Segons REE per fer això calen 400 kV, però, segons el conseller, els enginyers creuen que 220 kV són suficients.

La construcció d’aquest ramal de la MAT a la Selva va tenir molta oposició popular fins al punt que en un referèndum a les poblacions afectades, més de 6.000 persones hi van votar en contra. Això va fer reaccionar els partits polítics, que van aprovar una moció al Parlament per fer-ne un estudi de necessitat.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF