14/02/2015

L’empresa química no té el pla d’emergències actualitzat

2 min
La façana de l’empresa Simar, al polígon Les Comes d’Igualada, on va originar-se l’incident.

BarcelonaL’empresa Simar SA no tenia el pla d’emergències d’autoprotecció actualitzat, i l’última versió era del 2006. Ho va explicar ahir Protecció Civil després d’obrir un expedient informatiu per investigar les causes de l’explosió química en aquesta empresa del polígon de les Comes d’Igualada que va provocar el núvol tòxic de color taronja que va atemorir la comarca de l’Anoia dijous durant tot el dia. Es tracta del pla d’emergències propi de les empreses químiques -en el qual s’estableixen els protocols que cal seguir en casos com el d’aquest dijous-, que no s’hauria revisat els últims anys. Protecció Civil i la direcció general del departament d’Indústria estan recopilant proves per esbrinar les causes de l’explosió, que tot apunta que es va deure a un error humà.

“Des del punt de vista de l’autoprotecció, el més important és la presa de decisions en moments de crisi”, explica a l’ARA Toni Izquierdo, president de la comissió de plans d’autoprotecció i protecció civil del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, que afegeix que l’empresa Simar SA estava obligada des del 2010 a tenir un pla d’autoprotecció, “que és un document viu en permanent actualització”. Segons Izquierdo, aquest pla de cada empresa, un cop aprovat per Protecció Civil, té una validesa de quatre anys. “L’important en aquests casos és que els treballadors facin el que han de fer, i no sortir corrents, com va passar dijous, encara que sigui una reacció humana comprensible”, afirmen des del Col·legi d’Enginyers. “El primer que s’hauria d’haver fet és neutralitzar la reacció química”, recorda Izquierdo, que comenta que la decisió de confinar la població va ser correcta perquè està dins del Plaseqcat de Protecció Civil, però el Col·legi critica que s’activés massa tard, concretament, 1 hora i 45 minuts més tard. “El 112 no va valorar correctament l’emergència, però crec que va ser perquè no els van donar la informació correcta quan els van trucar”. De fet, Protecció Civil deixa clar que el pla es va activar 9 minuts després de rebre la primera trucada al 112.

Ni l’Ajuntament d’Igualada ni cap altra de les poblacions veïnes afectades dijous tenen un pla específic per risc químic. La capital de l’Anoia, que l’hauria de tenir des del 2014 i l’acabarà de redactar aviat, va activar el pla d’emergències genèric, que va funcionar molt bé, segons l’alcalde, Marc Castells. Els altres municipis no hi estan obligats, però, arran de l’alarma provocada pel núvol tòxic, el Consell Comarcal de l’Anoia ha proposat redactar-ne un de propi a escala comarcal.

Tots els ferits donats d’alta

El balanç sanitari que va fer Protecció Civil un cop es va acabar l’episodi del núvol corrosiu va ser de 16 persones ateses pels serveis sanitaris, 6 de les quals van haver de ser hospitalitzades. D’aquestes, cinc es van quedar a l’Hospital d’Igualada i les van donar d’alta la mateixa tarda. Pel que fa al sisè hospitalitzat -un dels transportistes-, va ser traslladat a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona amb pronòstic reservat, però ahir ja va ser donat d’alta. En sortir de l’hospital va dir que no va ser ell qui es va equivocar.

stats