08/06/2013

El que fa por és la por que els fa Manning

1 min

"Som un país de lleis

i Manning les ha vulnerat"

Barack Obama

AVESAT A SER jutge i part, Obama ja ha condemnat abans de judici un soldat a qui la justícia dels EUA ha tractat durant 3 anys de manera inhumana i degradant, negant-li drets que no es neguen a cap assassí.

Però la frase, que té ressonàncies familiars a Catalunya, ignora una obvietat: que algun cop només es pot ser just -més encara, només s'evita ser un criminal- vulnerant lleis. ¿No era el que exigíem que haguessin fet alguns militars jutjats a Nuremberg?

Ara ja sabem que la Casa Blanca viola sistemàticament la intimitat de milions de ciutadans alhora que castiga sense pietat tot intent ciutadà de posar sota el focus públic el que es cou en les seves cuines.

El que té a oferir per poder dir que és transparent és una representació de la política tan ben pautada que fins i tot les preguntes dels periodistes semblen que formin part d'un guió que els hi ha passat.

Si no perdem el nord veurem que Manning no és cap perill per a l'estat ni la democràcia sinó per a un petit nucli de poder amb massa esquelets als armaris per tolerar que aquest fillde mare alcohòlica -gai, desnerit i friqui- esquerdi la seva impunitat.

Tan absurd és fer-ne un heroi com no entendre que el cruel acarnissament de què és objecte mentre els soldats que ell va mostrar matant innocents campen lliurement és un sinistre avís per a tothom qui vulgui córrer el risc d'informar més enllà de les veritats oficials.

stats