19/12/2011

Universitat

1 min

És un centre educatiu dedicat a l'ensenyament superior i la investigació que atorga títols. Va néixer, a recer de l'Església, com a associació d'estudiants i professors amb drets garantits per un rei o un prelat en plena emergència de les ciutats i els gremis.

Filla directa de les escoles catedralícies, prolonga en la modernitat la funció dels monestirs com a preservadors i transmissors de saber.

El seu tresor més preuat es diu llibertat acadèmica , que comporta sempre un cert grau de malestar i antagonisme respecte als poders amb què conviu.

Tenir aquest privilegi pot fer-la viure en l'endogàmia i perpetuar coneixements inútils. Sobretot si l'absència de resultats i prestigi no li suposa cap minva de recursos.

Però si no li volem matar l'ànima, només li podem exigir excel·lència italent, dues magnituds que no poden atrapar les estadístiques.

El món econòmic li demana que sigui útil i pragmàtica i proveeixi la societat dels tècnics i experts que necessita, però la seva autèntica missió és ser un espai de reflexió prou lligat a la tradició humanista per reorientar el rumb del present quan el carro va pel pedregar.

La universitat hauria de poder-s'ho replantejar tot de cap i de nou i tornar-se a fer totes les preguntes en un debat lliure de pressions.

Quan les preguntes les dicta un programa que han elaborat altíssimes instàncies, és gairebé impossible que les respostes creïn pensament i ens adverteixin dels errors que porten al desastre.

stats