02/02/2013

Obscenitat bancària

1 min

"El sistema hipotecari va molt bé: el 97% d'hipoteques es paguen"

Emilio Botín

Enmig del drama dels desnonaments i quan el PP, pressionat pel clam social, fa petits retocs en la llei hipotecària per fer menys sagnant la indefensió de les famílies davant els bancs, el primer banquer de l'Estat s'afanya a reclamar que els canvis siguin temporals i transitoris.

Diu Botín que "a Espanya hi ha una cultura de pagament hipotecarimolt arrelada". I té raó: hi ha gent que arriba fins i tot a passar gana abans de deixar de pagar la hipoteca. Però és una cultura de la por.

El sistema que funciona "molt bé" ha permès en cinc anys fer 330.000 execucions hipotecàries i deixar centenars de milers de famílies al carrer. Vulnera frontalment el dret a l'habitatge amb unes disposicions legals anacròniques que resulten insòlites en un país democràtic.

Bàsicament, ha mercantilitzat un bé bàsic per enriquir en molt poc temps un entramat de polítics i financers i acabar condemnant part de la població a l'endeutament de per vida. Ara garanteix que aquesta immensa estafa piramidal que anomenem bombolla immobiliària es desplomi sobre els més vulnerables: els últims a entrar-hi per la base.

Mentre a Botín, que en castellà vol dir "benefici que s'obté de robar", se li permet regularitzar fraus fiscals que multipliquen per 100 els tripijocs de Bárcenas, el sistema hipotecari que va "molt bé" és tan implacable que arriba a portar al suïcidi.

No hi haurà regeneració democràtica mentre els grans partits polítics depenguin d'homes com ell per finançar-se i les arrels del poder real continuïn tan clavades en un passat franquista.

stats