UNA FRASE AMB CUA
Misc 14/02/2013

Legal no vol dir legítim

i
Albert Pla Nualart
1 min

"Els que som aquí

representem tots els espanyols"

Santiago Lanzuela Marina

Quan el diputat Lanzuela li va etzibar a la no diputada Colau aquesta frase, a molts ens va confirmar que no formem part d'aquest tots . Intentant deslegitimar-la a ella feia evident que cada vegada més ciutadans no se senten representats per les majories que seuen al Congrés.

La primera urgència per salvar la democràcia és fer legítim el que és legal. Justament perquè respectar les formes i els procediments és vital per no caure en un caos que obri la porta al populisme autoritari, el que ara no pot esperar és el canvi de lleis.

No pot esperar un sistema de llistes obertes, sense el qual són aparells opacs i corruptes els que omplen els escons. No pot esperar un finançament de partits que sigui transparent i limiti prou la despesaelectoral perquè totes les ideologies s'enfrontin en pla d'igualtat.

No pot esperar una descentralització de la governança que retorni a la societat civil el protagonisme polític. No pot esperar un sistema judicial ràpid, independent i en què no s'arribi a jutge només empollant.

Una pobresa creixent i sense perspectives està fent sagnants els privilegis que abans només provocaven menyspreu o enveja. Anar enrere crea tanta ràbia i frustració que la injustícia legal es percep com a violència i genera odi.

El PP torna a sentir al clatell l'alè massiu d'indignació de l'11-M, però ara no hi ha un parallamps Zapatero. Veient de què li va servir titllar d'"il·legal" allò, l'únic que ara hauria de preocupar a Rajoy -i també a Mas- és fer tot el que calgui per semblar "legítim".

stats