09/02/2013

Eufemismes torturadors

1 min

"Ho sabia i ho desaprovava però no era feina meva oposar-m'hi"

John Brennan

El que sabia i desaprovava el futur nou cap de la CIA era l'ús habitual durant l'era Bush (quan n'era subdirector executiu) del que parlant en plata és tortura però en un anglès polític i correcte, enhanced interrogation techniques.

De fet, no en diuen ni així. Els anglosaxons, tan amants de les sigles, parlen d'EIT. L'amic Brennan, doncs, s'assabentava amb gran angoixa de la pràctica d'EITs, però com que se n'ocupava un altre departament, ell, per no molestar, deixava fer.

És veritat que el 2007 no ho veia igual. Aleshores trobava que les EITs "salvaven vides", i així ho va fer saber públicament. Però en privat, segons confessa ara al Senat, ja es torturava (valgui la redundància) internament.

Sí que l'entusiasmen els drones ,tan pràctics per assassinar selectivament -sense riscos i estalviant-se costos de reclusió i judici- tots els barbuts binladens que es fan com bolets verinosos en deserts remots.

Selectivament és aquí també un eufemisme: alguns innocents cauen, però a un tros de ferro no el pots pas renyar si a l'últim moment dues criatures es fiquen pel mig. "Us faríeu creus -diu Brennan- de com patim fins que el drone mata a qui toca".

"El que em neguiteja -va apuntar un senador- és que un president pugui matar a qui vulgui sense haver de donar explicacions a ningú. Tot nord-americà té dret a saber si el seu govern ha decidit matar-lo".

Brennan li va donar una resposta d'Esfinx: "Hem d'optimitzar la transparència alhora que optimitzem el secretisme". Hi rumio i no quedo tranquil.

stats