25/01/2013

Civilitzant la mare pàtria

1 min

"La legislació espanyola vulnera drets fonamentals"

Ramiro Rivadeneira

El Defensor del Poble de l'Equador ha portat Espanya davant Estrasburg perquè considera que la llei d'enjudiciament civil deixa indefensos molts equatorians que no han pogut pagar la hipoteca.

Aquesta és la llei que ha permès posar milers de famílies al carrer facilitant una ràpida i implacable execució dels desnonaments. És la llei que ha protegit el fort contra el dèbil deixant en paper mullat l'article de la Constitució que obliga l'Estat a promoure i protegir el dret dels ciutadans a un habitatge digne.

Se sol dir com a motiu d'escàndol que és del 1909, però l'autèntic escàndol és que l'any 2000, en l'equador de l'Aznarato que va posar les bases de la bombolla immobiliària, se'n va fer una de nova que deixava intactes uns articles pensats per a un escenari del tot diferent i que no podien encaixar en la carta magna del 1978.

És irònic que els mateixos que invoquen la Constitució com a mur infranquejable per exercir drets no la tinguin gens present quan se'n conculquen de tan bàsics com el d'una família a viure sota un sostre.

I sorprèn que a un Constitucional que sap passar tan bé el ribot li passi per alt l'enorme grop que ara denuncia Rivadeneira. Esclar que si l'hi hagués passat no hauria sigut tan fàcil inflar la bombolla ni alguns comptes a Suïssa.

Si ara Europa donés la raó a l'Equador, demostraria un cop més que perquè Espanya arribi a ser un país presentable cal que instàncies d'àmbit superior forcin la seva justícia a no ignorar drets bàsics dels seus ciutadans.

stats