Carta a la T-10: 'Que la terra et sigui lleu, T-10!'

La capella ardent continua oberta a Twitter. El dol no es dona per acomiadat

Ha mort als 18 anys de forma sobtada, en acte de servei, i en plenes facultats físiques i mentals, la Targeta Multiviatges de l'Autoritat Metropolitana del Transport, coneguda popularment com a T-10. Filla, T-Casual, germà petit –el bitllet senzill– i la resta de germans també traspassats, T-Mes i T-50/30, us fan saber tan sentida pèrdua.

El decés s'ha produït a Barcelona el dimecres 4 de desembre de 2019, a conseqüència d'un canvi de paradigma i un nou esquema tarifari. Metros, autobusos, trens de rodalies, ferrocarrils, tramvies, zona de baixes emissions i superilles totes us demanen que la tingueu present en els vostres transbordaments i us agraeixen la fidelitat que li heu mantingut durant tants anys de vida en comú, així com tots els tuits de record que heu escrit per ella, des del dia que es va conèixer aquesta trista notícia. Emocionats, constaten que no es recordava a Barcelona un dol semblant des de la mort del Floquet de Neu. Primer, un goril·la albí, i ara, una targeta de cartró blanca-i-verda, s'han guanyat un espai etern en el cor dels ciutadans.

El buit que deixa a les carteres, fundes de mòbil, butxaques i bosses dels barcelonins i dels catalans es preveu que serà insubstituïble. Milions de viatgers que han quedat orfes volen destacar una vegada més, en l'hora de la seva mort, l'esperit de llibertat que sempre acompanyava la T-10, un tros rectangular de cartró que et concedia deu viatges en el transport públic que desitgessis per gastar durant un any, quan volguessis i en companyia de qui tu volguessis. Popular i transversal, la T-10 recosia un país dividit, fins que ha acabat morint d'èxit. “Las cosas tan hermosas duran poco. Jamás duró una flor dos primaveras. Se nos rompió la T-10 de tanto usarla”, li cantava –si no ens falla la memòria– Rocío Jurado.

Els tutors legals que han acompanyat els últims passos per aquest món de la popular targeta multiviatges –l'alcaldessa Ada Colau i el conseller Damià Calvet– per l'amor que senten per aquesta ciutat, demanen als ciutadans que persevereu en l'ús del transport públic i que envolteu les futures T-Usual i T-Casual del mateix afecte i lleialtat que heu demostrat tenir amb la T-10, fins al moment de la seva mort. L'enterrament –en la més estricta intimitat– serà el 31 de desembre de 2019. Mentrestant, la capella ardent continua oberta a Twitter. El dol no es dona per acomiadat. Colau ha deixat el primer missatge: “Que la terra et sigui lleu, T-10!” El segon és de Damià Calvet: “A-10 a l'última targeta de la Catalunya autonòmica”.

P.D. Estimada T-10, ja ens perdonaràs que ens hàgim oblidat dels versos de Martí i Pol que acompanyen totes les necrològiques. Què et semblen aquests? “No tornaràs mai més, però perdures en les coses i en mi de tal manera, que em costa imaginar-te absent per sempre”.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF