09/06/2012

Tornar al No-Do

2 min
Tornar al No-Do

Ara mateix el somni espanyol és guanyar Alemanya per 5-0 a la final de l'Eurocopa i l'endemà titular " ¡Toma rescate, Angela! ". Espanya vol derrotar " la pérfida Merkel " i tornar als temps del No-Do. La sort és que aquesta Espanya desbocada la condueix un home tranquil i educat.

Senyor Del Bosque, vostè té aires d'entranyable mestre rural d'un poble de Castella. De substitut de José Antonio Labordeta per posar-se Un país en la mochila i recórrer la Península amb austeritat i bonhomia. El rei Joan Carles li va donar l'any passat el títol de marquès però els seus orígens no són precisament aristocràtics. És fill d'un ferroviari republicà que va estar a la presó durant el franquisme i que, com en tantes altres famílies represaliades, li devien ensenyar que, a partir d'aquell moment, era millor no ficar-se en política.

I així ho ha fet. El seu tarannà representa el d'una gran majoria d'espanyols, silenciosos i silenciats. Que no alcen la veu ni tenen altaveus mediàtics, però que no se senten còmodes amb el fet que el neopatriotisme reaccionari s'hagi apropiat del discurs únic espanyol. En la seva mirada trista potser hi ha alguna cosa de tot això. De desacord amb aquest ambient crispat, que ofega qualsevol missatge educat i respectuós. Ara li toca posar pau a la selecció més tensa dels últims temps pels enfrontaments Barça-Madrid i no deixar-se endur pel corrent d'excitació patriòtica que s'intueix a l'horitzó.

En temps de rescats i intervencions, la caverna política i mediàtica vol utilitzar una victòria a l'Eurocopa 2012 per tornar a menysprear Europa, tal com va fer el franquisme amb el trofeu del 1964. La conspiració franco-alemanya ha substituït la judeomaçònica, però el missatge és el mateix: que ningú ens ha de venir a dir com es fan les coses i que si voleu l'euro ja us el podeu quedar, que anàvem més bé amb la pesseta.

I enmig d'aquest clima hi és vostè, senyor Del Bosque. Un home sobri i discret, dels pocs que es deuen creure de debò que el futbol no s'ha de barrejar amb la política. Va estar 36 anys al Reial Madrid i ara s'ha quedat com el representant del famós señorío d'aquell club, que també existeix però que ha quedat silenciat (i silenciós) per la caverna mourinhista.

La seva vanitat, senyor Del Bosque, no necessita les càmeres per alimentar-se. Per això em recorda Andrés Iniesta. Per això m'agrada.

¿És possible que algú que ha treballat 36 anys al Madrid entreni el Barça? No. ¿Posaries la mà al foc que Del Bosque mai seurà a la banqueta del Barça? No ho sé. Al Madrid va guanyar dues Lligues i dues Champions en quatre anys. I el van fer fora, perquè no era prou glamurós.

stats