16/04/2011

Setmana 'horribilis'

2 min
Setmana 'horribilis'

Hi ha una frase que el persegueix des de dilluns: "Perquè em dóna la gana". Així és com vostè va justificar per què havia revelat el sentit del vot de la vicepresidenta Joana Ortega a la consulta de Barcelona. D'aquesta manera tan impròpia en un polític seriós, responsable i tan poc donat als estirabots com vostè. "Perquè em dóna la gana" no és una frase. És un estat d'ànim.

El reflex, potser, d'una certa inquietud que el país es mogui i a vostè l'agafi amb el peu canviat. L'home que ha representat permanentment la centralitat des de fa trenta anys, qui sap si té un cert neguit interior que el país es desplaci i, havent-se quedat al mateix lloc, ja no sigui just al mig, sinó que es vegi desplaçat cap a un dels extrems.

"Perquè em dóna la gana" no és una frase, li deia. És el reflex d'una nova etapa en la seva carrera política. L'home que es mou com ningú a les altes esferes del poder empresarial, mediàtic i polític; el que controla passadissos i despatxos, el que mou fils i obre portes; el que ha tocat i toca poder a Madrid i a Brussel·les, aquest home, ara que CiU ha tornat a governar Catalunya, ara que Jordi Pujol ja no el pot collar de tan a prop i ho deixa en mans (i mai millor dit) de la seva dona, ara que Artur Mas sembla que li ha donat via lliure, aquest home -deia- ara fa un pas endavant, aparentment imperceptible però d'una gran rellevància.

Vostè que sempre havia manat sense que es notés, ara em fa l'efecte que vol manar i que es noti que mana. Com si tingués ganes de mostrar el poder que durant tants anys li han negat en públic. Vostè no és conseller, però la sensació que transmet és que està molt per sobre de la vicepresidenta i que treballa en paral·lel al president, "això tu i això jo".

Fer ostentació de tenir més poder del que un mateix realment té comporta el risc de perdre la immunitat mediàtica. Abans, qui volia desgastar Pujol l'havia d'elogiar desaforadament a vostè. Els que ara volen desgastar Artur Mas fan just al revés: el posen a vostè al mig de la diana. Potser és que a l'ombra tampoc s'hi està tan malament.

stats