18/05/2013

Carta a Angelina Jolie: 'Íntim i global'

2 min

Dones que volien uns llavis com els teus pronunciaven el nom d'Angelina Jolie a les consultes de cirurgians plàstics de tot el món. Ara seran els metges especialitzats en càncer els que parlaran de la teva mastectomia i hauran de gestionar l'angoixa de les seves pacients.

Han passat quatre dies des que vas explicar al New York Times que t'havies sotmès a una doble mastectomia preventiva per reduir les altíssimes possibilitats genètiques de patir càncer de mama. Espanta pensar com una decisió tan íntima i tan personal ha desencadenat una tertúlia mèdica global, en què tots ens hem vist amb cor de dir-hi la nostra. Uns han destacat el teu coratge i t'han elevat els altars; uns altres -sobretot metges- s'han mostrat més inquiets per la repercussió que les teves paraules poden tenir a les seves consultes. Deuen témer que algunes pacients tinguin més ganes de seguir el teu exemple que els consells del seu oncòleg.

Portes anys utilitzant tots els focus que tens sobre tu per girar-los cap a altres persones en situacions de desprotecció. Més que un pòster d'habitacions adolescents, has preferit ser imatge d'infants i països vulnerables. Anunciar la mastectomia al món és una manera de sentir-te útil i de veure que tot l'esforç ha tingut un sentit. Però les qüestions mèdiques són tan delicades i les teves paraules tenen tant d'impacte que encara es fa difícil de predir quines conseqüències col·lectives tindran.

En quants hospitals de tot el món, i en quantes llengües diferents, es deu haver parlat de tu aquesta setmana. La línia entre la conscienciació i l'alarma mèdica és molt fina. La possibilitat de salvar vides, que és allò que t'ha mogut a fer públic el teu historial clínic, haurà de conviure amb la certesa d'haver incrementat l'angoixa de dones que, vivint un cas semblant al teu, poden haver pres decisions diferents.

Ara que la vida cada vegada és més llarga i que la informació genètica és més completa, haurem d'aprendre a conviure amb el neguit de les estadístiques que et diuen quin percentatge de possibilitats tens de patir un càncer algun dia. Mentre els científics avancen en la curació dels tumors, a nosaltres ens correspondrà gestionar la por i prendre decisions tan delicades com la teva. El temps que això estava en mans de Déu i li tocava a qui li tocava ja ha passat. Cada vegada més poderosos i cada vegada més vulnerables.

Ningú no dubta que, després de l'operació, continuaràs sent una de les dones més desitjades del món. I això fa un gran favor a totes les persones que, davant d'una mastectomia, han tingut por de perdre el seu atractiu, la seva feminitat o la seva parella.

stats