16/08/2015

Dormir per 20 euros al passeig de Gràcia

2 min
Dormir per 20 euros  al passeig de Gràcia

Dotze amics anglesos acaben d’aterrar a Barcelona en un vol d’EasyJet. Han vingut a celebrar el comiat de solter d’en James, un advocat de 29 anys a qui han vestit de dona i li han entaforat una pamela al cap. És la primera vegada que es casa, “però no serà l’última”, li pronostiquen els altres. Acaben de veure la que serà la seva habitació: sis lliteres a la tercera planta de l’alberg Equity Point del passeig de Gràcia. Hi dormiran de dia, perquè les tres nits -dijous, divendres i dissabte- són per anar a fondo.

Oriol Badia és el propietari de la cadena de hostels Equity Point, que en té tres a Barcelona (Eixample, Born i Barceloneta) i un a Girona, Madrid, Lisboa, Londres, Praga i Marràqueix. Ofereix llits a partir de 20 euros davant per davant d’hotels com el Mandarin o el Majestic, que tenen habitacions a 2.000 euros la nit. Menys despeses de personal i de manteniment, i més densitat de població: en aquest alberg hi poden dormir 350 persones, mentre que si fos un hotel només n’absorbiria 100.

Però la bombolla de hostels que Barcelona va viure a principis d’aquesta dècada està començant a punxar. A l’Equity del passeig de Gràcia l’ocupació ha baixat del 80% al 68%. És una tendència que van notar per primera vegada l’any 2012, coincidint amb l’obertura de nous establiments, amb la irrupció del lloguer d’habitacions en cases particulars, però sobretot, segons Badia, amb la proliferació d’albergs sense llicència. “A Barcelona aquest negoci té un problema de competència il·legal. Hi ha pisos grans a l’Eixample, d’aquests de cinc habitacions, on hi vivia la iaia fins que es va morir, i ara els fills han decidit posar-hi el nom de hostel i encabir-hi fins a 40 persones, sense pagar impostos i sense ajustar-se a la llei”. Segons dades de Barcelona Turisme, la ciutat disposa de 8.148 places d’albergs. Fonts del sector reconeixen que aquesta xifra es pot acostar a les 20.000 si es compten els il·legals.

Oriol Badia defensa els motxillers, persones que viatgen soles o en grups petits durant un període llarg de temps, i que vénen als seus albergs a conèixer gent nova. “No podem valorar el turisme només pel preu que paguen per l’habitació”. I assegura que ja fa molts anys que, a la seva cadena, no deixa que es promocionin els pub crawls, aquests circuits de bars nocturns pel Barri Gòtic que han associat Barcelona al turisme de borratxera. Els dotze amics anglesos s’hauran d’espavilar a reservar per internet un d’aquests circuits: per 15 euros, quatre copes en quatre bars, chupitos de propina i l’entrada a una discoteca. A la web de Barcelona Pub Crawl hi llegeixo el perquè: “Primer, Déu va crear l’home. Després, la dona. Llavors, va veure que eren massa tímids per parlar l’un amb l’altre, i va crear la cervesa. Vine a celebrar aquest regal diví”. Els amics d’en James ens demanen que tornem diumenge a fer-los una altra foto. Per veure l’abans i el després.

stats