Publicitat
Publicitat

VIATGE A BARCELONA (18)

Barcelona: 82 robatoris a turistes, cada dia

Durant els primers sis mesos de l'any 15.000 turistes han patit algun robatori a la Ciutat Comtal

Comissaria dels Mossos d’Esquadra. Subsòl de la plaça Catalunya. En Kim té 19 anys i viatja amb un amic de 18, també coreà. Un traductor contractat pels Mossos els ajuda a fer la denúncia. Diu que no se’n van adonar. Que no van veure res. Que potser les càmeres del local ho van poder gravar. Ahir a la nit, sopaven a l’Udon, un restaurant japonès del Barri Gòtic, quan algú els va agafar la bossa. A dins hi tenien un mòbil, els dos passaports i tres targetes de crèdit. Han d’anar cap a Granada i no saben com.

Una dotzena de persones esperen el seu torn, assegudes disciplinadament al vestíbul de la comissaria. Els turistes, a Barcelona, han de fer cua, fins i tot quan han sigut víctimes d’un robatori. Són les 12 del migdia i, des que han obert a dos quarts de nou, els Mossos ja han recollit una vintena de fets delictius d’ahir a la nit. Un holandès denuncia que una africana que exerceix la prostitució a la Rambla se li va acostar per oferir-li els seus serveis. Mentre el tocava, li va birlar el mòbil (un Samsung S5) i 700 euros en efectiu de les butxaques dels pantalons. Un home turc ha sigut víctima, també a la Rambla, del mètode Ronaldinho. Algú se li va posar a davant, rient, fent veure que se’l driblava, el va acabar abraçant i li va fotre, en aquest cas, un Samsung S6.

Els primers sis mesos del 2015, 15.000 turistes han patit algun robatori a Barcelona. 82 casos cada dia, de mitjana. A l’estiu és temporada alta, també per als lladres. Hi ha un turisme del robatori, admet el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, Joan Carles Molinero. “Grups de països de l’Est que vénen a fer temporada i que, quan noten la pressió policial, marxen a una altra ciutat”. No tots els turistes són el que semblen. Si us hi fixeu bé, veureu agents dels Mossos amb vambes i bermudes a la cua de la Sagrada Família. I lladres que van vestits com els turistes per agafar les víctimes amb la guàrdia baixa.

Albert Batlle, director general dels Mossos, afirma satisfet que “l’èxit turístic de Barcelona té a veure amb la seva seguretat”. Però aquesta, li dic, no és la percepció que en té la gent. “Això era abans. Ara portem cinc anys consecutius rebaixant els atacs als turistes. El descens és de més d’un 20%”. Ha calat tant el missatge que si anaves a Barcelona et robarien, que potser ara ja no et roben (tant). Per la pressió policial, per la coordinació entre Mossos i Guàrdia Urbana i també perquè els turistes van més previnguts. Taxistes, hotels, portals de viatges, oficines de turisme, consolats, tothom els avisa del perill que els robin. Sobretot als asiàtics, que són els més confiats i els que porten més cash a sobre.

En David, un dels agents dels Mossos que recorren la ciutat vestits de paisà, em dóna informació de prevenció, per si algun turista despistat llegeix aquesta pàgina. Que vigilin, si arriben amb cotxe, amb els punxa-rodes. Van dos amb una moto, amb una navalla et rebenten la roda i després s’ofereixen a ajudar-te. Mentrestant, ja t’ho han fotut tot.

Riure, malgrat tot
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF