BARÇA EL FUTUR DEL CAMP NOU
Efímers Tema del dia 21/01/2014

Un projecte quatre vegades més car

El 2010 Rosell preveia una remodelació de l'estadi i el seu entorn de 150 milions

i
Albert Llimós
3 min

BarcelonaL'11 de juny del 2010, a París 123, la seu de la candidatura de Sandro Rosell, es va presentar el projecte Espai Barça. Era la gran pedra angular del programa del soci 12.556, tal com es va presentar l'avui president a la massa social. Rosell preveia l'obertura del Barça al barri de les Corts, amb una remodelació del Camp Nou, un nou Palau i un pavelló annex, un pàrquing de 4.000 places, un hotel, un Palau de Congressos, àrees de restauració i un gimnàs. En total, la candidatura comptava invertir 150 milions per tirar endavant aquest projecte, 40 dels quals per fer els canvis necessaris al Camp Nou. Ahir, el Barça va presentar un projecte similar en essència, però molt més profund a l'hora de concebre canvis a l'estadi i, sobretot, 4 vegades més car del previst el 2010. Si els socis ho aproven en referèndum al mes d'abril, el Barça es gastarà 600 milions d'euros -420 dels quals per a l'estadi- per millorar les instal·lacions on ha de viure el barcelonisme durant els pròxims 50 anys. Sandro Rosell va defensar els canvis respecte al 2010: "Ens hem de posar al dia, el món no para i tu no pots parar".

El projecte del 2010 es presentava després "de dos anys de feina parlant amb els socis en més de 500 trobades", explicava Rosell durant la campanya del 2010, tot just dos dies abans de les eleccions que el convertirien en el president més votat de la història. Un cop a dins de l'entitat -i després dels informes de les empreses AEG, ISG, Icon i RLB- les conclusions de les converses amb els socis d'aquell 2010 s'han modificat substancialment.

Tornar als orígens

Certament, el projecte que ahir va presentar la junta té moltes similituds amb el que va traslladar-se a l'opinió pública aquell 11 de juny. El que canvia són els diners destinats a fer-lo realitat i sobretot la visió sobre el Camp Nou -que llavors no es veia tan obsolet com ara-. Des d'aquell 2010, el club ja ha iniciat el procés per transformar les instal·lacions i obrir-les al barri, tal com preveia l'Espai Barça. Les barreres arquitectòniques s'estan enderrocant. El Camp Nou s'ha obert a la ciutat, amb totes les modificacions de l'accés 14 que permeten una millor integració del Barça al barri. A més, el club ha inaugurat la botiga d'un club de futbol més gran del món, així com l'Auditori 1899, una àrea destinada a l'àmbit social i els grans esdeveniments. Diferents operacions, amb un cost que supera els 5 milions, destinades a millorar el dia a dia del soci barcelonista i que entronquen amb el projecte originari de l'Espai Barça.

Abans d'accedir al club, el programa electoral de Sandro Rosell qualificava com a "imprescindible" una "profunda remodelació del Camp Nou", tot i que el mateix Rosell minimitzava en les seves intervencions aquesta afirmació i parlava sempre de rentar la cara a l'estadi. Això sí, el 2010, mai es considerava l'opció d'abandonar la ubicació actual, tal com explicava el directiu de l'àrea patrimonial, Jordi Moix. "No tenim seu social, l'hem de consolidar a casa, al barri de les Corts", pregonava Moix.

Foster no és viable

L'anterior president, Joan Laporta, va presentar l'any 2007 un projecte dissenyat per Norman Foster per remodelar el Camp Nou, amb un cost de 250 milions. Sandro Rosell sempre s'hi va oposar i va qualificar la proposta de l'anterior junta com a "inviable" per a l'economia del club. Durant la campanya, Rosell i el seu equip posaven èmfasi en l'austeritat, un dels lemes de la seva obra de govern. Uns anys més tard, el full de ruta ha canviat i exigeix invertir 600 milions per poder ser competitus.

stats