SINDICATURA DE COMPTES
Misc 11/07/2019

Fan fora una síndica que feia dos anys que no treballava

Els altres cinc síndics en demanen el cessament al Parlament, però Servat presenta la renúncia abans

i
Albert Llimós
2 min
Una reunió dels síndics
 De comptes al Parlament de Catalunya, El mes passat.

BarcelonaEls cinc membres que formen el ple de la Sindicatura de Comptes van engegar l’abril passat un procediment per demanar al Parlament que cessi la també síndica Maria Àngels Servat per incompliment de funcions. En concret, per absentisme laboral i per no complir amb els informes que havia de fer. La decisió, aprovada pel ple de la Sindicatura el 26 de juny, estava pendent dels tràmits parlamentaris perquè aquest òrgan depèn del Parlament. Però abans que la cambra s’hi pronunciés, Servat ha optat per presentar la renúncia. Ho va fer divendres passat amb una carta al president del Parlament, Roger Torrent, i dimarts la mesa la va acceptar. D’aquesta manera, Servat es va avançar a la decisió del Parlament, que previsiblement hauria acceptat la petició dels seus ja excompanys.

Dos anys cobrats sense treballar

L’any 2011 Servat va ser nomenada síndica a proposta del Partit Popular, una elecció consensuada amb CiU. Des d’aquell any ha cobrat 110.758 euros anuals, malgrat que el març del 2017 el seu mandat, previst per a sis anys tal com fixa la llei, s’hauria d’haver acabat. Però la incapacitat dels partits polítics per renovar la Sindicatura (que requereix un acord de tres cinquenes parts del Parlament) va fer que Servat continués en el càrrec: la mateixa situació en què es troben quatre dels cinc síndics restants, que també fa més de dos anys que actuen en funcions.

Coincidint amb el final del seu mandat, Servat va demanar la baixa mèdica i es va estar sense treballar el màxim que permet la llei, és a dir, un any i mig, fins a l’octubre del 2018. Quan va recuperar el càrrec (en funcions) es va agafar les vacances que tenia pendents i no s’hi va reincorporar fins al 14 de desembre de l’any passat. Durant aquest període de temps, i gràcies a un buit legal que hi ha en la legislació en relació amb els alts càrrecs d’organismes públics, Servat va rebre un complement salarial que li va permetre percebre el 100% del sou. Va ser una decisió del ple de la Sindicatura, aplicant el que s’acostumava a fer “sempre” en aquests casos, tal com van explicar en el seu moment fonts de la Sindicatura a l’ARA. D’aquesta manera, es va equiparar la situació de la síndica (que hauria de cobrar el 75% de la nòmina) al sou dels funcionaris, que segons els estatuts del règim i el govern interiors del Parlament de Catalunya sí que tenen dret a la possibilitat que l’administració els complementi el que els paga la Seguretat Social. Una situació que també passa amb els alts càrrecs de la Generalitat, com per exemple consellers, secretaris i directors generals, que també ho cobren tot.

Els cinc síndics van tirar endavant la petició de fer plegar Servat perquè, durant els primers quatre mesos del 2019, la síndica no va complir amb les seves obligacions professionals. Per això, després d’intentar reconduir la situació de manera dialogant, la Sindicatura va engegar un procediment -primer un advertiment i posteriorment de responsabilitat- contra Servat per incompliment de les seves funcions: absentar-se injustificadament de la feina, no realitzar els informes assignats ni coordinar l’equip de la seva àrea. El 26 d’abril, pocs dies després d’obrir-se el procediment, Servat va tornar a demanar la baixa.

stats