Els homes de Martino golegen el Màlaga i converteixen l'estrena de Bartomeu com a president del Barça en una jornada plàcida

Albert Llimós

I per fi va tornar la pilota. Tres dies després de canviar de president i viure un dels episodis més convulsos de la seva història més recent, el Barça tornava a examinar-se, aquest cop sobre la gespa, on el club ha cimentat la seva hegemonia durant els últims anys. Els jugadors van tornar a demostrar que aquest equip ha sostingut la institució durant els últims cursos, fent valer la seva maduresa per no sentir la inestabilitat d'una entitat ferida, sacsejada per la grandesa i alhora voracitat del seu propi entorn. El Camp Nou no es va convertir en cap moment en un plebiscit al nou president, Josep Maria Bartomeu, que va ser rebut sense estridències a la llotja de l'estadi. El caràcter dels futbolistes va aparcar qualsevol incendi. Els jugadors van asserenar els batecs convulsos de la institució.

L'equip respon

Conscient de l'imponent i alhora perillós escenari, Gerardo Martino va col·locar l'equip de les grans ocasions, amb Cesc en el lloc del lesionat Andrés Iniesta. Tocava parlar al camp, temperar l'irascible clima blaugrana amb joc i gols. Fer del futbol el bàlsam necessari perquè el club es mantingui ferm en aquest decisiu inici de 2014.

Des del primer moment els futbolistes de Martino van buscar impetuosament la porteria del Màlaga. El primer avís va ser d'Alexis. El xilè va resoldre una gran combinació col·lectiva amb un subtil toc per superar Willy Caballero, però el seu remat va impactar a la base del pal. El Màlaga de Bernd Schuster tenia ben definit el seu guió: esperar, resistir i colpejar a pilota aturada. Durant tot el primer temps els andalusos només van avisar Víctor Valdés a través de l'estratègia. Primer Duda, de falta -que va salvar el porter del Barça-; després Angeleri, amb un cop de cap que Valdés va aturar. Les grans ocasions, múltiples i gràcies a múltiples recursos, van ser del bàndol català. Primer Messi amb un toc suau i després Alves per falta de determinació a l'hora de definir van fallar en una fase d'absolut control local.

El primer gol que va celebrar el nou president, Josep Maria Bartomeu, va arribar a pilota aturada, allà on el Barça és més dèbil i on havien posat les seves esperances Schuster i el seu tímid Màlaga. Gerard Piqué va caçar una pilota a l'interior de l'àrea després d'un córner i va definir amb tranquil·litat per establir l'1 a 0 i asserenar els ànims de l'afició i la junta directiva, que temia que el partit contra els andalusos es convertís en una irada discussió, incòmoda i debilitadora. Els intents de Pedro, Messi i Alexis per eixamplar la diferència van fracassar, i el Barça va arribar al descans amb un escàs gol d'avantatge pels mèrits demostrats.

Inici demolidor

Al segon període els futbolistes de Gerardo Martino van sortir a la gespa del Camp Nou decidits a no fer més gran l'escletxa oberta aquesta setmana dins del barcelonisme. L'equip va respondre amb fermesa, i en quinze minuts va enllestir el duel contra el Màlaga per seguir una setmana més al capdavant de Primera. Piqué va avisar de les intencions locals amb un remat al pal a la sortida d'un córner, i va ser Pedro després d'una jugada de Messi qui va resoldre amb un xut creuat per marcar el segon gol de la nit.

Uns minuts més tard, la voracitat local va tornar a tenir premi. Messi va conduir, Pedro va assistir i Alexis va sentenciar. Gran jugada col·lectiva de l'atac barcelonista per tancar un duel en què tenien més a perdre-hi que a guanyar-hi, amb les mirades fixes en la llotja durant els minuts previs. Amb el 3 a 0 al marcador, el Barça va mantenir el control absolut del partit i Gerardo Martino va aprofitar el clima positiu per fer descansar els habituals i donar minuts a Tello, Sergi Roberto i Ibrahim Afellay, que va tornar a vestir la samarreta del Barça un any i mig després. L'holandès es va endur l'ovació del Camp Nou en el dia del seu retorn, després d'un llarg periple al Schalke 04 marcat per les lesions.

La nit va acabar amb la sensació que el Barça recuperava la serenor necessària per afrontar un tram decisiu de la temporada, amb la cita contra el Manchester City ja en l'horitzó. Josep Maria Bartomeu va viure una nit plàcida, sense estridències ni ensurts, amb tímids crits del Gol Sud per exigir eleccions. L'equip va ajudar el nou president, que en el que queda de temporada fins al juny s'haurà d'aferrar als jugadors per sumar legitimitat al seu projecte. Sempre mana la pilota.