10/06/2012

15 trucs per guanyar temps a l'ordinador i al mòbil

4 min
Selecció ràpida d'aplicacions obertes en un Mac

BarcelonaL'invent del ratolí i els menús desplegables està molt bé per donar coherència a l'ús dels diversos programes, però no és precisament la manera més ràpida d'accedir a les funcions. Avui us proposo unes quantes dreceres de teclat que us estalviaran flexions de colze i us permetran esgarrapar aquí i allà uns segons que, acumulats al cap del dia, podeu dedicar a tasques més productives. I també he afegit uns quants trucs per als mòbils, que són l'ordinador principal de molts usuaris.

1. Tancar un programa. No cal que despengeu el menú Fitxer i baixeu fins a l'opció de sortir. Premeu Alt+F4 (Comandament+Q al Mac) i el programa es tancarà, però abans us demanarà si voleu guardar els documents que teniu oberts.

2. Dreceres de menú. A Windows, cadascuna de les opcions del menú superior i els desplegables té una lletra subratllada. Prement conjuntament la tecla corresponent a la lletra i la tecla Alt es despenja el menú o s'activa la funció triada.

3. Canvi ràpid d'aplicació a l'ordinador. La combinació de tecles Alt+Tab (Comandament+Tab als Mac) us mostrarà al mig de la pantalla les icones de tots els programes que teniu oberts. Sense deixar anar Alt, aneu prement Tab fins a arribar a la del programa que voleu, deixeu anar les dues tecles i el programa triat passarà a primer pla.

4. Canvi ràpid d'aplicació al mòbil. Als telèfons amb Android, manteniu premut el botó de la caseta (als BlackBerry, el de la icona que representa el gerd que dóna nom a la marca) per fer aparèixer les icones de totes les aplicacions que teniu obertes i triar la que voleu fer servir. A l'iPhone i l'iPad s'obté el mateix resultat prement dues vegades seguides el botó d'Inici. En aquest cas, també podeu alliberar memòria tancant les aplicacions que no necessiteu, mantenint premuda la seva icona fins que aparegui la creueta de tancar). Fent l'acció inversa (mantenir premut el botó d'Inici a l'iPhone i prémer dos cops seguits el botó de la caseta d'Android) s'activen els respectius sistemes de control amb ordres verbals.

5. Retorn per acceptar. En totes les finestres de diàleg hi ha un botó, generalment el d'Acceptar, que apareix ressaltat. No cal que hi feu clic amb el ratolí; n'hi ha prou prement la tecla Retorn ('Enter', o salt de paràgraf). Igualment podeu prémer Retorn per anar a una pàgina web quan tingueu escrita la seva adreça al navegador.

6. Esc per rebutjar. Oblideu-vos de fer clic al botó de Cancel·lar de les finestres de diàleg: és molt més ràpid tancar-les prement la tecla Esc.

7. Acabar bé les frases al mòbil. En la majoria dels telèfons podeu prémer dues vegades seguides la barra d'espai quan acabeu d'escriure una frase. Automàticament s'afegirà un punt i seguit, es deixarà un espai en blanc i s'activaran les majúscules per començar la frase següent.

8. Fer zoom d'una pàgina web. Si us costa llegir, podeu ampliar la pàgina que esteu mirant al navegador prement les tecles Ctrl (al Mac, la de Comandament) i el signe més (+). Per reduir la imatge, feu el mateix però amb la tecla del signe menys (-). Amb el ratolí s'obté el mateix efecte si es manté premuda la tecla Ctrl mentre es fa anar la rodeta amunt o avall.

9. Adreces web. Estalvieu-vos escriure tot allò de 'http://www.' La majoria dels navegadors moderns ja saben on han d'anar si poseu només la part significativa de l'adreça: "ara.cat". Si la web on voleu anar té el sufix .com, normalment també podeu prescindir d'escriure'l.

10. Selecció de text. En un paràgraf, fer dos clics seguits selecciona tota la paraula on hi ha el cursor. Tres clics seguits, tot el paràgraf. Per seleccionar tot el text del document, la drecera és Ctrl+A (Comandament+A en els Mac), tot i que en algunes versions de programari és Ctrl+E.

11. Formularis web. Quan empleneu un formulari d'una pàgina web, podeu passar al camp següent prement la tecla de tabulador. I si us cal retrocedir al camp anterior, premeu Majúscules+Tab.

12. Adreces ràpides als BlackBerry. Els telèfons de RIM tenen tantes dreceres que es mereixen un article a banda. Un exemple: mentre escriviu una adreça de correu electrònic, el primer cop que premeu la barra d'espai s'insereix el símbol de l'arrova (@), i les vegades següents s'insereix un punt (.) per separar les parts del nom de domini.

13. Menús desplegables massa llargs. En la majoria dels menús desplegables de les pàgines web, prement una tecla alfabètica el cursor baixa fins a la primera de les opcions que comencen amb la lletra en qüestió. Pràctic per a les llistes de països, províncies, municipis...

14. Directes a Espanya. Derivat del cas anterior. El nom de l'estat espanyol acostuma a figurar en anglès ("Spain", al final dels noms que comencen amb 'S'). Per això resulta més ràpid prémer la tecla de la 'T', que normalment ens porta a Taiwan, i pujar cinc o sis línies amb amb el cursor que baixar-ne més de 20. Sí, jo també preferiria triar el meu país amb la 'C', però de moment és el que hi ha.

15. Cerca web directa. Si encara obriu la pàgina inicial de Google quan heu de buscar alguna cosa a la web, us podeu estalviar un pas: la majoria dels navegadors moderns –Chrome, lògicament, però també Firefox– vénen configurats per fer directament una cerca si el que s'escriu a la barra d'adreces no és una adreça web.

Òbviament, la majoria dels trucs indicats figuren en els manuals d'instruccions dels respectius productes, però ja se sap que ningú els llegeix. Moltes dreceres comunes procedeixen de l'estàndard CUA (Common User Access) establert per IBM l'any 1987 i de les HIG (Human Interface Guidelines) d'Apple. Altres són trucs nascuts de l'ús habitual. Si en teniu algun altre que us ha fet guanyar molt de temps, us convido a explicar-lo en els comentaris.

stats