18/02/2012

Com serà el nou iPad?

3 min
Com serà el nou iPad?

L'iPad original va sortir el 3 d'abril del 2010. L'iPad 2, l'11 de març del 2011. Apple és una empresa molt sistemàtica en els llançaments de producte. Per tant, el més probable és que tinguem nou model el mes que ve: alguns rumors apunten el 7 de març com a data de l'anunci, que no necessàriament ha de ser el d'inici de les vendes. Tal com ha de ser, l'empresa no ha dit ni piu de com serà, però en podem preveure alguns aspectes.

El que segurament tindrà

Pantalla de més resolució. Dels 1.024 x 768 píxels actuals es passarà als 2.048 x 1.536, de manera que es quadruplicaran la quantitat de píxels en el mateix espai (9,7 polzades en diagonal), que oferiran un nivell de qualitat semblant -no idèntic- al de la pantalla Retina dels iPhone 4.

Processador més ràpid. No sabem si serà una versió accelerada de l'A5 de dos nuclis que porten l'iPad 2 i l'iPhone 4S, o bé el nou A6 de quatre nuclis que preparen els proveïdors de xips d'Apple, però segur que ha de ser més potent per atendre millor els videojocs, sobretot amb la nova pantalla. També portarà més memòria RAM associada.

Siri. El nou iPad serà el primer tablet que interpretarà de manera intel·ligent les ordres de veu, mitjançant l'assistent digital Siri presentat amb l'iPhone 4S. Potser Apple aprofitarà per afegir-hi algun idioma, però encara no entendrà el català.

Més bateria. Diuen que a la carcassa del nou iPad hi ha lloc per a una bateria més gran. Si es confirma, no implica que l'aparell ofereixi més autonomia, sinó que es mantindria l'actual, que ja és excel·lent, encara que el processador i la pantalla consumeixin més.

Millors càmeres. Apple no pot seguir amagant la baixa resolució de la càmera de l'iPad 2. A més, ara existeix Instagram. La càmera principal del nou tablet tindrà cinc o vuit megapíxels, i la secundària, per fer videotrucades, també hauria de millorar, ni que sigui perquè l'aplicació FaceTime pugui competir amb Skype.

El que segurament no tindrà

Preu més baix. Costarà el mateix que el model actual: a partir d'uns 500 € la versió bàsica, segons dotació de memòria i connectivitat. Però aquest cop és possible que Apple opti per no descatalogar l'iPad 2 i el segueixi venent a un preu més baix, per competir amb els tablets Android més barats. Els ha funcionat bé l'iPhone, que deu la seva quota de mercat a les vendes dels models 3GS i 4.

Connectivitat 4G. El nou iPad tindrà wifi, Bluetooth i, en alguns models, 3G. Però dubto que sigui compatible amb les xarxes mòbils LTE, l'autèntica quarta generació. En tot cas, ho serà amb els serveis HSPA+ que aquí coneixem per 3.5G, però als EUA s'anomenen 4G.

NFC. La connexió per proximitat que servirà per fer pagaments i identificar-se amb el dispositiu mòbil té molt més sentit en un smartphone que en un tablet . En tot cas, podria servir per transferir dades entre iAparells, però Apple prefereix els serveis de sincronització per wifi.

USB estàndard. El connector dock de sincronització té ara menys sentit perquè la versió actual del sistema operatiu iOS ja permet sincronitzar amb l'ordinador mitjançant la xarxa wifi, però és clau per a la continuïtat de l'immens ecosistema d'accessoris. Tot i que no seria el primer cop que Apple fa un salt al buit: ja va prescindir de disquets, CD i ports sèrie.

El que ens agradaria que tingués

Pantalla panoràmica. No crec que Apple abandoni les pantalles 4/3 per passar-se al format panoràmic, tot i que aquest format s'adaptaria molt millor al visionat de vídeos, que figura entre les aplicacions més habituals de qualsevol tablet .

Càrrega per inducció. Es mantingui o no el connector dock actual, estaria bé que el nou iPad adoptés un sistema de recàrrega per inducció magnètica, com el que Palm/HP ja van incorporar en els desapareguts smartphones i tablets amb sistema operatiu webOS. Vist que cada vegada hem de carregar més sovint les nostres andròmines, ja tocaria que algú ens fes més còmoda l'operació. I la base de càrrega per inducció podria ser l'accessori que no pots deixar de comprar, aquell que tant li agrada a Apple.

stats