03/03/2011

Un rentat de cara per a l'iPad

3 min
Steve Jobs va aparèixer ahir per sorpresa interrompent la seva baixa mèdica per presentar la segona generació de l'iPad.

LONDRES."Fa tant de temps que ho preparem que no m'ho volia perdre", va dir Steve Jobs en aparèixer ahir per sorpresa a l'escenari del centre cultural Yerba Buena de San Francisco interrompent la seva baixa mèdica per presentar la segona generació de l'iPad, el tablet que Apple considera el tercer gran èxit comercial massiu de l'era post-PC, després de l'iPod (2001) i l'iPhone (2007). L'empresa té motius per presumir-ne: assegura haver venut entre l'abril i el desembre de l'any passat 15 milions d'unitats de l'iPad original, "més dels que han venut tots els altres fabricants de tablets des de l'any 2001". Jobs es va referir a les empreses que han presentat alternatives a l'iPad, acusant-los irònicament de copiar , i va recordar que Apple ven nou de cada deu tablets , va facturar 9.500 milions de dòlars l'any passat en aquesta línia de producte i que a la seva botiga d'aplicacions AppStore ja hi ha 65.000 títols adaptats al format de l'iPad, mentre que per als models basats en el sistema operatiu Android Honeycomb, que faran servir la majoria dels competidors (vegeu la taula comparativa), només n'hi ha un centenar, si fa no fa.

La varietat d'aplicacions és un dels factors que han fet de l'iPad tot un èxit. Segons Jobs, els creadors de programes per a l'iPhone i l'iPad ja han facturat 2.000 milions de dòlars, cosa que vol dir que Apple n'ha obtingut uns 800 més. Les seves botigues de música, aplicacions i llibres electrònics ja tenen en conjunt 200 milions de clients, de manera que l'empresa coneix la targeta de crèdit de més consumidors que Amazon.

El nou iPad 2 porta un nou processador de doble nucli que duplica el rendiment del model anterior en operacions de càlcul i el multiplica per nou en les funcions gràfiques. Malgrat aquest increment de potència, Apple assegura que la bateria segueix oferint deu hores d'autonomia. Externament és un 33% més fi (fa 8,8 mil·límetres de gruix, menys que l'iPhone 4) i un 13% més lleuger (pesa 607 grams), i la principal novetat funcional és la incorporació de dues càmeres: una de posterior per fer fotos i enregistrar vídeo en alta definició i una de frontal per fer videotrucades amb el sistema FaceTime. En canvi, segueix sense disposar de connector USB per a dispositius externs de memòria, un dels aspectes més criticats pels que esperen que la tauleta d'Apple es comporti com un ordinador convencional, sense admetre que el negoci d'Apple es basa precisament en la gestió del contingut digital mitjançant iTunes. L'única interfície física de l'iPad 2 segueix sent el connector dock de format propi, que ara disposa d'un adaptador per duplicar la pantalla de l'aparell en un televisor amb entrada HDMI. També es manté la incompatibilitat amb els jocs i el contingut web de format Flash.

Coincidint amb la sortida de l'iPad 2, Apple renovarà també el sistema operatiu iOS per incloure les noves característiques: per exemple, ara l'usuari podrà triar la funció del commutador lateral entre silenciar l'altaveu o bloquejar la rotació. Es van presentar dues noves aplicacions multimèdia per a l'aparell: l'estudi de gravació musical Garage Band i l'editor de vídeo iMovie, que Apple vendrà per 5 dòlars.

El nou iPad 2 sortirà al mercat americà el dia 11 de març i arribarà al nostre dues setmanes després. Es vendrà amb capacitats de 16, 32 i 64 GB de memòria i en dues versions, una que es connecta a internet només per wifi i l'altra que també ho fa mitjançant la xarxa mòbil. Els preus no varien: des de 499 fins a 829 dòlars, segons el model. Això sí, des del primer dia n'hi haurà en color negre i en color blanc.

stats