05/01/2013

10 eines per preservar la vostra privacitat a la xarxa

4 min
Seguretat i privacitat a internet

A la xarxa, com a la vida, no hi ha gairebé res que sigui de franc. Tal com algú va dir, si no pagues per alguna cosa, vol dir que el producte ets tú. Les empreses d'Internet ens conviden a utilitzar els seus productes, però a canvi recopilen informació sobre nosaltres que després fan servir comercialment. I els governs son cada vegada més aficionats a rastrejar l'activitat digital dels ciutadans, siguin els seus o els d'altres estats. I la cosa anirà a pitjor.

Així les coses, potser ha arribat l'hora de començar a protegir la nostra intimitat digital. A continuació us proposo algunes eines per aconseguir-ho:

1. Què saben de nosaltres?

La quantitat de dades que proporcionem sense ser-ne conscients a les pàgines web que visitem és enorme. En un article anterior ja en vaig explicar algunes.

2. Què fan amb les nostres dades?

Els administradors d'algunes pàgines les fan servir per personalitzar el contingut que ens ofereixen, cosa que no és necessàriament negativa. Però altres les faciliten a tercers. El diari Wall Street Journal ha analitzat quina informació personal comparteixen amb empreses externes les 50 webs més visitades dels EUA i unes altres 20 que tracten sobre temes confidencials, com salut, política i cerca de parella. La taula de les nostres dades que cedeixen algunes webs és esgarrifosa. El diari citat manté un excel·lent blog sobre privacitat a la xarxa.

Si voleu veure en temps real a quines empreses externes està proporcionant dades vostres la pàgina web que esteu visitant, instal.leu al navegador Firefox o Chrome l'extensió Collusion, que mentre aneu navegant us mostra en una pestanya separada el núvol de connexions ocultes.

3. Posem-els-ho més difícil

Molt sovint, els mateixos usuaris son imprudents i no revisen la configuració de privacitat dels serveis on s'han donat d'alta. També és veritat que algunes empreses canvien sovint les condicions. Per això és útil PrivacyFix, una extensió per als navegadors Firefox i Chrome que comprova la nostra configuració a Google, Facebook i altres i ens suggereix intervencions per millorar-ne el grau d'intimitat. Té una altra funció que trobo sensacional: calcula automàticament el valor en dòlars de les dades que posem a l'abast, a preus de mercat.

4. Protecció dels fitxers al núvol

Si feu servir més d'un dispositiu (ordinador, tauleta, smartphone) es probable que guardeu una part de les vostres dades en algun servei d'emmagatzematge al núvol. La majoria les guarden xifrades, però en guarden la clau i la podrien faclitar a les autoritats sota ordre judicial. Si voleu protegir les vostres dades amb una clau pròpia abans de pujar-les al núvol, una bona opció és BoxCryptor, una aplicació pera ordinadors i dispositius mòbils que xifra automàticament els fitxers locals abans de transferir-los al servidor extern. Funciona amb Dropbox, Box i Google Drive, entre altres.

5. Correu electrònic gairebé inviolable

Escriure informació confidencial en un missatge de correu electrònic convencional és tan imprudent com fer.ho en una targeta postal. El contingut es transmet en obert i el pot llegir qualsevol que hi tingui accés. Si voleu impedir que interceptin la vostra correspondència digital, heu de xifrar els missatges. Una bona manera de fer-ho és incorporar a la vostra aplicació de correu alguna de les variants del sistema PGP, un dels més segurs que existeixen. El seu nom respon a les sigles en anglès de 'intimitat força bona', una mostra de modèstia excessiva considerant que el seu autor, Phil Zimmermann, va ser objecte d'investigació per part del govern dels EUA perquè considerava que difondre el seu programa a l'estranger era equivalent a exportar municions. PGP aconsegueix dues coses: garantir que el missatge procedeix realment de qui diu ser-ne el remitent i impedir que accedeixi al contingut ningú que no en sigui el destinatari.

Si feu servir aplicacions de correu web, també podeu aplicar-hi xifrat PGP. Per exemple, SafeGmail és un complement per xifrar els misaatges enviats amb Gmail des del navegador Chrome, i FireGPG fa el mateix des de Firefox. Només podra llegir els vostres missatges qui sàpiga la resposta exacta a una pregunta que veurà en obrir-los, o bé qui conegui una contrasenya acordada prèviament.

6. Aquest missatge s'autodestruirà d'aqui a cinc segons

Recordeu 'Missió impossible'? No, la de Tom Cruise, sinò la sèrie de TV dels anys 60 i 70 del segle passat. Els agents secrets hi rebien les seves instruccions en forma d'enregistrament que es volatilitzaba tan aviat havia estat escoltat. Si teniu un iPhone podeu aconseguir el mateix amb els vostres missatges. A l'aplicació Wickr podeu establir el temps de vigència de cada correu abans d'enviar-lo, passat el qual desapareixerà sense deixar rastre dels servidors on es guarda en forma xifrada. L'unica limitació és que el destinatari també ha de tenir un iPhone amb l'aplicació instal.lada.

7. Navegar pel costat fosc

L'anonimat digital extrem s'aconsegueix canalitzant tota la nostra activitat a'internet mitjançant la xarxa del Tor Project (sigles de The Onion Router, un nom que fa referència a les múltiples capes de privacitat, il·lustrades amb... una ceba!). Es tracta d'un sistema distribuït de servidors de xifrat que protegeixen les comunicacions electròniques, des de visites a pàgines web fins als xats, evitant que puguin ser rastrejades fins al seu origen. Molts usuaris de Tor, des d'activistes polítics en dictadures fins als delinqüents més menyspreables, el fan servir per escapar al control de les autoritats. Disposa d'aplicacions per als principals sistemes operatius d'ordinadors i smartphones.

stats