25/02/2012

El #mwc12 en 12 sigles

3 min
El Mobile World Congress arrenca dilluns vinent a Barcelona i tancarà les seves portes 
 El dijous 1 de març.

App (aplicacions mòbils) . Les xarxes són el canal, els smartphones són l'instrument i els sistemes operatius hi posen l'experiència d'ús, però la funcionalitat l'aporten les aplicacions. Aquesta setmana Apple ha servit la descàrrega número 25.000 milions i Android hi arribarà aviat. El repte és trobar l'aplicació que busquem entre centenars de milers de títols.

BB10 (BlackBerry OS 10) . Fins a final d'any no veurem el nou sistema operatiu de RIM per a smartphones i tablets . L'empresa té el repte de mantenir fins aleshores l'interès dels creadors d'aplicacions, i acaba d'actualitzar la seva tablet PlayBook amb noves funcions que la fan atractiva per als usuaris d'altres marques.

LTE (Long Term Evolution) . La telefonia mòbil de quarta generació (4G). Els més de 50 desplegaments comercials que ja hi ha al món s'hauran duplicat a final d'any. Implica canvis en els telèfons, perquè la veu passa a ser un servei més d'internet, i a les xarxes, ja que cal posar més antenes. No s'ha de confondre amb la falsa 4Gdels EUA, que aquí anomenem HSPA+.

ICS (Ice Cream Sandwich) . La versió 4.0 del sistema operatiu Android de Google, la primera que és comuna als smartphones i a les tablets , ja fa uns quants mesos que està disponible, però a Barcelona el seu ús es generalitzarà. Els programadors ja treballen en Jelly Bean, la futura versió 5.0.

M2M (Machine to Machine) . Al món ja hi ha més línies de mòbil que humans, però això no és res comparat amb els 2.000 milions de màquines connectades que hi haurà al final d'aquesta dècada. Les ciutats intel·ligents, farcides de sensors, són només un dels camps d'aplicació. Un dels productes més destacats de l'MWC no serà un mòbil, sinó un cotxe: el B-MAX de Ford.

mHealth (Sanitat via mòbil) . Aquesta és, amb les llars connectades, una de les aplicacions més personals de l'M2M. Els serveis de telediagnòstic i teleassistència, combinats amb nous tipus de sensors, permeten millorar l'atenció a malalts crònics i persones grans, a més de reduir-ne el cost. Però cal superar obstacles legals i culturals.

NFC (Near Field Communication) . Els bancs, les empreses de targetes, les operadores i els fabricants de telèfons ja han acordat com repartir-se el pastís dels pagaments amb el telèfon mòbil. La Caixa està desplegant a Barcelona milers de terminals per poder cobrar sense contacte als comerços.

RCS-e (Rich Communication Suite) . La resposta de les operadores mòbils als serveis de tipus WhatsApp que erosionen el seu negoci dels SMS. Espanya serà el primer mercat en què s'oferirà comercialment, amb participació de Movistar, Vodafone i Orange, sota la marca Joyn.

TMB (Transports Metropolitans de Barcelona) . Avui els treballadors del metro decideixen en assemblea si desconvoquen o no la vaga, però hi hagi transport públic o no durant els dies de l'MWC, la imatge de Barcelona en el sector ja ha quedat tocada de cara al futur.

UTE (Unió Temporal d'Empreses) . Aquests dies veureu fervents declaracions d'amor d'algunes grans empreses del sector per Catalunya. No són casuals: es tracta de situar-se millor de cara a la contractació dels serveis de telecomunicacions per part de la Generalitat.

Wifi (Wireless Fidelity) . Les xarxes sense fils són la gran esperança de les operadores per desviar cap a les xarxes fixes una part del creixement explosiu de la demanda d'accés a internet des dels dispositius mòbils. És d'esperar un increment de les ofertes combinades.

WP7 (Windows Phone 7) . L'ultima oportunitat de Microsoft per evitar la irrellevància en el camp dels smartphones i la de Nokia per recuperar part del terreny perdut a mans d'Apple i Google. Si ho aconsegueixen, serà la segona plataforma mòbil del món per darrere d'Android. A Barcelona es presentarà Windows 8, que porta als ordinadors i a les tablets elements dels mòbils.

stats