Publicitat
Publicitat

LA TRIA 'TECH'

9 mapes per visualitzar el món en l'era d'internet

Des del 1969 a l'actualitat, el món a vista d'internet

1. Internet el 1969. La xarxa no ha estat sempre d'abast mundial. Quan va començar només enllaçava quatre centres de recerca amb aplicacions militars.

2. Tots els cables submarins. 45 anys més tard, si internet arriba a tot el món, és en bona part gràcies a una complexa malla de cables submarins. La majoria d'ells apareixen en aquest mapa de TeleGeography, on es poden veure clarament els punts on és més pràctic 'punxar' les comunicacions internacionals.

3. La població d'internet. Els investigadors de la universitat britànica d'Oxford han traçat aquest mapa, on el color dels països indica quina és la web més visitada (vermell, Google; blau, Facebook; verd, Baidu; lila, Yahoo) i la seva mida és proporcional a la quantitat d'usuaris d'internet.

4. La censura a la xarxa. Que internet arribi a un lloc no implica que els seus habitants tinguin accés a tota la informació que conté. Aquest mapa mostra quins estats censuren el contingut de la xarxa (fúcsia, totalment; rosa, substancialment; groc, selectivament; taronja, en evolució; verd, poc o gens; gris, sense especificar).

5. L'activitat d'internet al llarg d'un dia. Un 'hacker' va infectar 420.000 ordinadors de tot el món per detectar la seva activitat de xarxa durant un dia. Heu de fer clic a l'enllaç anterior per veure com evoluciona el tràfic en cada zona segons l'hora.

6. Les xarxes socials al món. Quan triem una xarxa social perquè hi és 'tothom', en realitat tenim una visió molt esbiaixada, tot i que Facebook va guanyant terreny a la majoria del món. Aquestes eren les plataformes més populars en cada país el juny d'aquest any.

7. Els idiomes de Twitter a Europa. Analitzant el contingut de milions de tuits, uns investigadors han identificat quins idiomes fan servir els piuladors de cada zona. En aquest detall d'Europa Occidental es comprova que al nostre país piulem en un idioma diferent que la resta dels ibèrics.

8. Els carrers amb imatges a Street View. El servei de mapes de Google inclou una funció que permet veure quin aspecte té el lloc que busquem, gràcies a una xarxa de vehicles que fotografien tot el món. Tot? Encara no. En aquest mapa s'especifica quines zones disposen de cobertura Street View.

9. Els llocs més fotografiats del món. Gràcies a la publicació a internet de fotografies etiquetades amb les coordenades geogràfiques del lloc on van ser fetes, podem saber quins són els racons del món més immortalitzats en forma d'imatge. Sí, un d'ells és Barcelona.


Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF