16/09/2012

15 coses que et cal saber de l'iPhone 5

4 min
iPhone 5

Cardedeu1. És més gran? Sí. I no. La pantalla ara és de 4 polzades –en els models anteriors era de 3,5– però només ha crescut en alçada: ara hi cap una filera més d'icones, cinc en lloc de quatre, a més de les fixes de la part inferior. L'amplada és la mateixa, de manera que encara es pot fer servir amb una sola mà. El volum total de l'aparell és de 55 centímetres cúbics, un 12 per cent menys que el de l'iPhone 4.

2. Funciona més de pressa? En els pocs minuts que el vaig poder manipular dimecres passat a Londres, em va semblar que sí. Segons Apple, el nou processador A6 de l'iPhone 5 arriba a duplicar la velocitat de l'A5 de l'iPhone 4S en moltes operacions, des d'obrir les aplicacions fins a navegar per pàgines web complexes. Però sobretot ho notareu en els videojocs i en les aplicacions de manipulació de fotografies.

3. Quan es podrà comprar? La data prevista de sortida aquí és el divendres 28 de setembre, una setmana més tard que en els mercats anglosaxons. Si voleu ser dels primers, estigueu atents, perquè es preveu que les primeres unitats s'exhauriran de seguida. Poques hores després d'obrir-se el període de reserves a la web d'Apple als EUA, els terminis de lliurament ja eren de dues setmanes.

4. Podré fer servir la meva targeta SIM? No. L'iPhone 5 és el primer telèfon que adopta el nou format nano-SIM de 12,3x8,8 mil·límetres. I no us valdrà retallar la mini-SIM o micro-SIM que ja teniu, perquè la nova és més fina. N'haureu de demanar una a la vostra companyia.

5. Quan costarà? El preu definitiu de l'iPhone 5 a l'Estat encara no se sap. Però serà gairebé idèntic al del model actual, el 4S, amb igualtat de capacitat de memòria. Per si us sembla car, Apple continuarà venent l'iPhone 4S de 16 GB per 569 € i l'iPhone 4 de 8 GB per 389 €.

6. Qui el vendrà? Es podrà comprar lliure a les botigues d'Apple i a la seva web, però també l'oferiran les quatre grans operadores: Movistar i Vodafone per retenir els clients actuals, i Orange i Yoigo per captar els de la competència.

7. És un bon telèfon? Entenent que us referiu a la funció de parlar, sembla que força millor que fins ara. Porta tres micròfons per reduir el soroll ambient, és compatible amb les xarxes WB-AMR de veu d'alta qualitat (aquí només en té Orange per als seus clients de Barcelona) i el nou software ofereix funcions que ja tenen molts altres telèfons, com el rebuig de trucada amb un missatge o el filtratge de trucades per remitent.

8. Entén el català? Sí. I no. iOS 6 és la tercera versió del sistema operatiu mòbil d'Apple, que inclou el català. Però la funció Siri de control d'aplicacions amb la veu només entén les ordres parlades en anglès i altres idiomes, amb el castellà com a novetat. En qualsevol cas, el català acabarà arribant, perquè Apple té enregistrades les veus en el nostre idioma des de fa mesos.

9. Fa millors fotos? La resolució de la càmera principal segueix sent de 8 megapíxels, però el captador és nou i ofereix més qualitat en condicions de poca il·luminació. A més, el software permet disparar fotos mentre es grava vídeo (d'alta definició) i facilita la composició d'imatges panoràmiques empalmant fotos successives, i el processador, més potent, accelera les operacions de tractament d'imatge. La càmera frontal sí que ha guanyat en resolució.

10. Es connecta més de pressa? Sí, però no tant com als EUA, Alemanya i el Regne Unit. En aquests països es poden fer servir les xarxes LTE de quarta generació, que arriben als 100 Mbps nominals. Però l'iPhone 5 fa servir freqüències diferents a les que tindran les operadores de l'Estat quan despleguin les seves xarxes 4G, entre el 2014 i el 2016. Aleshores, però, ja haurà sortit l'iPhone 5S, o el 6. Això sí, la connexió wifi de doble banda ofereix fins a 150 Mbps si el vostre 'router' ho permet.

11. Pesa menys? Sí, és realment lleuger. Amb 112 grams, pesa un 20 per cent menys que l'iPhone 4S, cosa notable considerant que la pantalla és més gran. Tot i això, gràcies als materials –gens de plàstic– no ofereix en absolut la sensació de fragilitat que donen altres 'smartphones'.

12. Puc fer servir els accessoris que ja tinc? No, si més no directament. El nou telèfon d'Apple, igual que els nous models d'iPod, adopta un format nou de connector de vuit contactes, anomenat Lightning, completament diferent de l'actual Dock de 30 contactes. Hi ha un adaptador de conversió, però costa 29 €.

13. És més prim? Sí, un 18 per cent més que l'iPhone 4S. Ara fa només 7,5 mil·límetres de gruix i és un dels aparells més fins de la gamma alta del mercat (hi ha un Motorola de 7,1 mil·límetres). I com que la part del darrere és d'un material diferent del vidre de la pantalla, quan el treus de la butxaca ja saps si l'has de girar o no.

14. Té NFC? No. En aquesta generació de l'iPhone, Apple segueix evitant el sistema de comunicació per proximitat que, amb les aplicacions adients, permet fer servir els telèfons d'altres marques (Samsung, Nokia, BlackBerry) com a mitjà d'identificació i de pagament en els establiments i mitjans de transport que disposen de datàfons i terminals de lectura d'aquest sistema.

15. La bateria dura més? Sobre el paper, sí. Apple promet més autonomia de funcionament que en el model anterior: ara són 8 hores de navegació amb 3G, 10 hores amb wifi, 8 hores de conversa, 40 hores d'audició de música i 225 hores en repòs. Però haurem de comprovar-ho a la pràctica.

stats