02/09/2012

El gran festival de l'electrònica

3 min
El gran festival de l'electrònica

Tauletes i rentadores, forns microones i televisors, altaveus i aspiradores, videocàmeres i vitroceràmiques... Aquesta setmana la concentració d'aparells a la fira de Berlín és màxima. IFA és la fira d'electrònica de consum més gran del món, i les grans empreses del sector hi estan presentant els productes que trobarem a les botigues durant els pròxims mesos.

En l'àmbit de la informàtica, a Berlín s'han presentat en societat els primers ordinadors amb el sistema operatiu Windows 8, que arribaran al mercat a finals del mes d'octubre. Com havia previst Microsoft, la característica més destacada dels nous equips és la incorporació de funcions tàctils, sobretot en híbrids que combinen les funcions d'un portàtil amb les d'una tauleta, en molts casos, amb possibilitat de separar la pantalla del teclat. Entre d'altres, han presentat híbrids Samsung, HP, Dell, Asus i Sony.

Lenovo dóna una altra volta al concepte i fa servir Android en comptes de Windows 8. En canvi, no s'ha vist cap smartphone amb Windows Phone 8, versió de butxaca de la plataforma: Samsung va anunciar el seu ATIV S, però no l'ha ensenyat. És de suposar que Microsoft reserva la primícia del llançament al seu soci preferent, Nokia.

Parlant d'Android, el sistema operatiu de Google ja vessa més enllà dels telèfons i les tauletes i entra en altres dispositius: la Galaxy Camera de Samsung és una càmera fotogràfica digital amb captador de 16 megapíxels i zoom de 21 augments que es controla amb una pantalla tàctil que permet fer servir totes les aplicacions d'Android i es connecta a internet mitjançant wifi o 3G per publicar les imatges a la xarxa. Això sí, no serveix per parlar per telèfon.

La gran pantalla domèstica, el televisor, segueix creixent en dimensions i qualitat d'imatge: Panasonic té un plasma de 145 polzades. Hi ha models 3D amb ulleres actives i passives, i fins i tot sense ulleres, però donada la manca de contingut, els fabricants s'empesquen recursos per fer-los atractius: Samsung i LG tenen models que permeten que dues persones, amb les ulleres i els auriculars corresponents, vegin dos programes diferents -o juguin a pantalla completa amb videojocs de pantalla partida- en la mateixa pantalla.

Per als consumidors reticents a canviar el seu televisor d'alta definició per un model connectat, els fabricants incorporen les funcions avançades (internet, emmagatzematge de dades, execució d'aplicacions) en els reproductors de DVD Blu-ray, més econòmics que un televisor i que són millors candidats a la renovació en moltes llars. Tots els grans fabricants ofereixen aplicacions per transferir contingut audiovisual entre el televisor, el mòbil i la tauleta, i els complementen amb serveis al núvol per emmagatzemar i descarregar fitxers.

Un recurs per evitar l'obsolescència: Samsung té una gamma de televisors en els quals es pot conservar el xassís i la pantalla substituint el mòdul d'electrònica per un altre de més potent, amb processador de més nuclis, més memòria o noves funcions de millora de les imatges.

Les tauletes, els dispositius mòbils de moda, també són per tot arreu. Samsung es desmarca de la semblança amb l'iPad d'Apple apostant pels Galaxy Note, uns models que es poden fer servir amb un bolígraf sensible a la pressió.

Els grans electrodomèstics també es renoven: neveres amb parets més primes que permeten més capacitat interior, assecadores amb sistema de bomba de calor que escalfen menys la roba i eviten que s'encongeixi...

La cuina també es tecnifica: Panasonic té una batedora i una espremedora de cítrics que funcionen sense endollar-los: només cal posar-los a sobre de la placa de cuinar per inducció. Philips ha presentat a Berlín un nou robot de cuina multifuncional per competir amb la Thermomix, amb el cuiner mediàtic Jamie Oliver posant el president de l'empresa holandesa a tallar verdures a la juliana com si fos en un dels seus programes de televisió.

En petits electrodomèstics també hi ha novetats, des dels estris d'higiene personal fins a les planxes: el nou model de Panasonic facilita el planxat de les camises gràcies a la forma simètrica de la sola, que acaba en punxa tant per davant com per darrere i evita haver de girar la planxa cada vegada.

Fins i tot hi ha lloc per a la moda retro: Philips té una ràdio amb l'aspecte dels seus antics receptors, però que funciona com altaveu per a l'iPhone. I un dels nous altaveus de Samsung admet tant els telèfons propis com els d'Apple, i porta un amplificador de vàlvules per tornar al so més clàssic.

stats