10/03/2013

200 cabres, un T-Rex i 28 paraules: 12 curiositats sobre Google

4 min

1. Google i els Lego. El primer servidor de Google, quan encara es deia BackRub, tenia deu discos durs de 4 GB cadascun dins d'una carcassa feta amb peces de Lego. Hi ha qui diu que els seus colors van inspirar els del logotip definitiu. Encara està exposat a Stanford.

2. El signe d'admiració desaparegut. Al principi, el cercador es va dir BackRub. Aviat li van posar Google!, acabat amb un signe d'admiració, com Yahoo!, però el van eliminar l'any 1998. Potser perquè no es notés tant la seva font d'inspiració.

3. Les cabres. A la seu de Google a Mountain View −anomenada Googleplex− no es fan servir màquines per tallar la gespa. Aquesta funció la fa un ramat de 200 cabres Dorper llogades −amb un pastor i un gos collie inclosos− a l'empresa California Grazing, que es dedica a prestar aquest servei.

4. Gossos, sí; gats, val més que no. El codi de conducta de Google especifica que els gossos dels empleats són benvinguts a les instal·lacions de l'empresa −sempre que no vagin deixant 'regalets' a la moqueta−, de manera que és preferible deixar els gats a casa per evitar males estones. El document també especifica que no és permès el consum de drogues, i que el d'alcohol ha de ser moderat perquè no interfereixi en la qualitat de la feina.

5. El dinosaure corporatiu. Parlant d'animals, entre els molts objectes que decoren el Googleplex hi ha un esquelet de 'Tyrannosaurus Rex' instal·lat en un dels patis interiors. Fins i tot té nom: es diu Stan. Altres andròmines són escultures gegants de les diverses llaminadures que donen nom a les successives versions del sistema operatiu Android i una reproducció a mida real de l'SpaceShipOne, la primera nau que va fer un vol privat a l'espai.

6. Pocs internautes confien en la sort. El botó 'Segur que tinc sort' de la portada de Google porta directament al primer resultat de la cerca, sense passar per cap llista d'adreces, però només el fa servir un 1% dels usuaris. L'empresa, tot i que li resta ingressos publicitaris, no l'elimina perquè diu que 'dóna bon rotllo' als internautes.

7. El primer tuit. Google va triar precisament la frase "I'm feeling lucky" −l'original del botó del qual hem parlat al punt anterior− per al seu primer missatge oficial a Twitter, publicat el 26 de febrer del 2009, però el van escriure en binari: "I'm 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010".

8. Idiomes ficticis. Entre els més de 130 idiomes en els quals es pot fer servir Google, dos dels més pintorescos són el klingon, de la sèrie de televisió Star Trek, i el bork, la paròdia del suec que parla el cuiner dels 'Muppets' de Jim Henson. Si voleu provar-los, feu clic als dos enllaços anteriors.

9. El xef amb pedigrí rocker. Parlant de cuiners: Google, com moltes empreses de Silicon Valley, cuida molt la qualitat de les cafeteries per als seus empleats, als quals serveix tres àpats diaris de franc. El primer cuiner que va contractar l'empresa, Charlie Ayers, ho havia estat de les gires de Grateful Dead, un dels grups emblemàtics del rock psicodèlic. Ayers va deixar Google l'any 2006 −se'n va emportar 26 milions de dòlars de les seves opcions sobre accions− i va publicar Food 2.0, un llibre amb "receptes de cuina per a la generació d'internet".

10. Malnoms. Els empleats de Google que ja porten un quant temps a l'empresa es diuen 'googlers', però els nous fitxatges passen una temporada dins la categoria de 'nooglers'. Abans els donaven la benvinguda amb una gorra de coloraines i una hèlix al capdamunt, com la que portava a vegades en Gyro Gearloose −aquí, Ungenio Tarconi−, l'inventor amic de l'ànec Donald de Walt Disney.

11. 28 paraules. És la quantitat màxima de text que pot aparèixer a la pàgina d'inici del cercador, segons les instruccions dels seus creadors Sergey Brin i Larry Page. Segons explicava Marissa Mayer −actual consellera delegada de Yahoo!− la xifra és vàlida si l'usuari no s'ha identificat, ja ha establert Google com a pàgina d'inici del seu navegador i no hi ha cap promoció en curs.

12. Un algoritme molt lucratiu. Un dels secrets de l'èxit de Google és la qualitat dels seus resultats de cerca, obtinguts gràcies al seu algoritme PageRank −l'equivalent Google de la fórmula de la Coca-cola−. No es diu així perquè ordeni pàgines, sinó perquè va ser creat per Larry Page. Tot i això, la patent és propietat de la universitat de Stanford, on va néixer el cercador, i que va rebre 1,8 milions d'accions de l'empresa a canvi dels drets d'ús a llarg termini. Es considera la patent universitària més lucrativa de la història.

Ara que coneixeu aquests detalls sobre l'empresa, potser us interessaran les 20 maneres d'optimitzar l'ús de Google o bé els 12 trucs per treure tot el suc de Gmail.

stats