LA TRIA 'TECH'
Misc 30/09/2012

12 aplicacions per escoltar la ràdio al telèfon mòbil

i
Albert Cuesta
4 min
Nobex Radio Companion

CardedeuEls telèfons mòbils són els nous receptors de ràdio. Hi ha models que inclouen el sintonitzador que cal per escoltar en directe les emissions de FM, mitjançant l'aplicació mòbil pròpia del fabricant de l'aparell. Amb tots ells -i fins i tot amb els que no disposen d'aquesta funció, com els d'Apple i Google- també podeu escoltar els serveis d'emissió per internet. Us he triat unes quantes aplicacions per fer-ho. Recordeu, però, que us convé utilitzar la connexió WiFi i no la 3G. Com a alternativa al directe, podeu fer servir els podcasts.

Aplicacions d'emissores

Les empreses disposen d'aplicacions pròpies que, a més de l'audició en directe, ofereixen altres funcions específiques. Probablement, la vostra primera opció si sou dels qui mai canvia de lloc el dial de la ràdio.

Catalunya Ràdio (Android, iOS). Les emissores de la Generalitat disposen d'aplicacions per escoltar els seus diversos canals. La de Catalunya Ràdio permet escoltar l'emissió en directe de tots ells, accedir a l'arxiu de contingut a la carta, subscriure's als podcast, publicar a les xarxes socials el que estem escoltant i, a partir de la graella de programació, programar una alerta que ens avisa quan comença el programa que ens interessa.

RAC1 (Android, iOS). A més d'escoltar en directe l'emissora generalista del Grupo Godó, es pot accedir a l'arxiu dels diversos programes i de les seccions que en disposen, veure les notícies dels serveis informatius i participar en els programes enviant-hi missatges, fotografies i vídeos. RAC també disposa d'aplicació per RAC105, la radiofòrmula del grup.

Cadena SER (Android, iOS). Audició en directe de l'emissió de ràdio, amb possibilitat d'escollir entre les diverses emissores locals, que ofereixen programació diferenciada. També té accés als podcasts dels programes, les notícies de darrera hora dels serveis informatius i fins a quatre canals d'emissions en directe que no surten per antena, en cas d'esdeveniments especials.

RNE en directo (Android, iOS, Windows Phone). Tot i el nom, no només permet escoltar en directe totes les emissores del grup RTVE (Radio Nacional, Radio 3, Ràdio 4, radio 5 Todo Noticias, Radio Clásica i Radio Exterior), sinò també accedir a l'arxiu d'àudios a la carta i subscriure's als podcasts. Una funció interessant: funciona com a ràdio despertador, amb encesa a l'hora programada amb l'emissora que es vulgui, i també té programació d'auto-apagat.

Sintonitzadors per internet

El més semblant a una ràdio convencional, però en comptes d'un dial i una antena, ofereixen un menú d'emissores i s'hi connecten mitjançant intermet.

Nobex Radio Companion (Android, BlackBerry). 16.000 emissores de tot el món, 2.700 de les quals amb informació sobre la cançó que s'està escoltant, possibilitat de publicar-la a les xarxes socials i opció de comprar-la per descarregar-la. La versió de franc només deixa escoltar emissores del país on es fa servir. Contractant el servei de pagament (4 dòlars al mes) es poden escoltar totes les del món i afegir-ne de noves que no siguin al seu directori.

TuneIn Radio (Android, Bada, BlackBerry, iOS, Windows Phone). 50.000 emissores de FM/AM i internet. Donant-vos d'alta podeu guardar al servidor la vostra configuració i canals preferits per accedir.hi des d'altres dispositius (mòbils, ordinadors, televisors, ràdios de cotxe). La versió de pagament (per a Android, BlackBerry i iOS) permet enregistrar el que s'escolta.

Gestors de podcasts

Aplicacions per subscriure-us als programes que us interessen, rebre automàticament al mòbil els nous episodis un cop emesos i escoltar-los quan us vagi bé, fins i tot en absència de connexió. N'hi ha un munt, però n'he triat un per cadascun dels cinc sistemes operatius mòbils principals:

- Android: BeyondPod

- BlackBerry: BlackBerry Podcast

- iOS: Apple Podcasts

- Symbian: Podcatcher

- Windows Phone: Podcasts!

Finalment, hi ha les aplicacions d'iVoox per a Android i iOS, que no són exactament gestors de podcasts, sinó que sincronitzen el mòbil amb el compte de l'usuari en aquest directori de programes d'àudio i fan suggeriments a partir del que s'ha escoltat abans.

Si feu servir altres eines per escoltar en Basté, en Fuentes, en Picó, la Tatiana, en Clapés, la Coppulo -o el 'Cafè i cigarro' de Ràdio Ateneu del Clot, posem per cas- al vostre 'smartphone', podeu recomanar-les als comentaris.

stats