DÍGITS I ANDRÒMINES
Misc 07/08/2019

Samsung dobla l’aposta pel llapis tàctil S-Pen

La marca coreana sorprèn amb una variant més petita del Note, el seu ‘smartphone’ distintiu i que és el que li aporta els clients més fidels

i
Albert Cuesta
4 min
La companyia coreana va presentar ahir a Nova York els seus nous models de smartphone.

En un mercat on els smartphones s’assemblen cada vegada més els uns als altres, Samsung ha optat per jugar a fons la carta exclusiva que diferencia la seva gamma de les marques rivals: els telèfons equipats amb el llapis tàctil S-Pen. El model Galaxy Note 10 que la firma coreana va presentar dimecres a Nova York sortirà a la venda el dia 23 per primera vegada en dues variants: la previsible, que posa al dia les prestacions del Note 9 de l’any passat en una mida semblant; i una altra més petita que té algunes limitacions, però que podria ser el gran encert comercial de la temporada.

Amb els Note 10, el principal fabricant mundial de mòbils segueix el mateix guió d’estius anteriors: renovar a meitat del mes d’agost el seu telèfon més complet de l’any anterior incorporant-hi algunes de les innovacions que ja tenien els Galaxy S emblemàtics que va presentar al mes de febrer, coincidint amb el Mobile World Congress. En aquesta ocasió, la més visible és l’adopció de la pantalla sense marcs, que ocupa gairebé tot el frontal de l’aparell. La lent de la càmera davantera es troba en una perforació de la pantalla, en aquest cas centrada en la part superior. El lector dactilar també ha passat al davant, però tampoc ocupa espai perquè està integrat en una capa de la pantalla, tot i que en una posició més alta que als Galaxy S10 perquè accedir-hi sigui més còmode. Amb aquestes dues modificacions s’aconsegueix que el Note 10+ disposi de 6,8 polzades de pantalla en la mateixa mida en què el Note 9 només oferia 6,4 polzades. De fet, el model nou és un 9% més petit que l’anterior, en part també gràcies a haver-ne reduït el gruix gairebé un mil·límetre. Encara té més mèrit la nova variant Note 10, amb pantalla de 6,3 polzades malgrat que és un 21% més petit que el Note 9, sobretot tenint en compte que també porta a dins el llapis S-Pen.

Samsung dobla l’aposta pel llapis tàctil S-Pen

Com al Note 9, l’S-Pen actiu serveix de comandament a distància Bluetooth per disparar les fotos i passar diapositives d’una presentació -molt pràctic si tens connectat el mòbil a un monitor extern amb la funció DeX-. Però ara també permet fer des de lluny algunes operacions mitjançant gestos a l’aire amb el llapis: passar fotografies, obrir i tancar el zoom... No tinc clar que sigui útil, però sí espectacular. L’aplicació de Samsung per agafar notes manuscrites ha guanyat protagonisme: si ja es podia escriure i dibuixar sobre la pantalla apagada, des d’ara es pot fer combinant diversos colors. També es pot ampliar amb els dits el full de paper virtual per traçar amb més detall, i el telèfon reconeix automàticament allò que hem escrit -fins i tot en català- i ho exporta a format de text, Word o PDF. Tot plegat, pensat per fer els nous models encara més atractius per als usuaris habituals de Note, que són els clients més fidels de Samsung.

Respecte a les càmeres posteriors, el Note 10 segueix la pauta de l’S10+, amb tres captadors de diferents resolucions, obertures i longituds focals que es combinen per aconseguir diversos efectes de fotografia amb poca llum i amb desenfocaments. El Note 10+ hi afegeix un quart captador específic de distància -com el P30 Pro de Huawei- que millora els desenfocaments i permet aplicar efectes especials en directe també als vídeos. Els dos telèfons disposen d’estabilitzador òptic al teleobjectiu i d’una curiosa funció de zoom sonor per concentrar la captació de so en la persona que parla encara que l’estiguem gravant des de lluny.

Internament, el nou processador Exynos 9825, propi de la casa, ve a ser una variant accelerada del 9820 que porten els S10. Això s’hauria de notar sobretot amb els videojocs, però també promet un increment de rendiment del 33% en procés i del 45% en gràfics respecte al Note 9. Ho haurem de comprovar quan disposem de l’aparell. La capacitat bàsica d’emmagatzematge intern és de 256 gigabytes (GB) en les dues variants, però el Note 10+ n’ofereix una amb 512 GB i permet ampliar-la amb una targeta microSD. Aquesta possibilitat no hi és en el Note 10: calia renunciar a alguna cosa per fer lloc a l’S-Pen.

La connectivitat mòbil és idèntica a la dels Galaxy S10: compatible amb xarxes 4G a velocitats de descàrrega de fins a 2 gigabits per segon si l’operadora ho permet. Igualment, el Note 10+ tindrà una versió compatible amb les xarxes 5G. Ara bé, hi ha una novetat en l’apartat wifi: els dos Note 10 poden funcionar amb xarxes sense fils 802.11ax, més conegudes com a wifi 6, que no incrementen gaire la velocitat nominal sobre les 802.11ac actuals, però ofereixen més bon rendiment en transferència de dades.

Pendent de provar els dos nous telèfons a fons en condicions reals, el primer contacte amb els Note 10 permet afirmar que Samsung continua oferint els smartphones més complets i versàtils del mercat. En aquesta ocasió, això sí, la marca s’ha deixat pel camí un parell de víctimes: el botó d’encendre i apagar s’ha fusionat amb el que invoca la majordoma digital Bixby; i els Note 10 són els primers telèfons de la marca sense terminal minijack d’auriculars. Es veu que no es pot tenir tot.

stats