04/06/2011

Qualcomm fa créixer la realitat

3 min
Qualcomm fa créixer la realitat

A San Diego, dues institucions marquen el ritme de la ciutat: la marina dels EUA, que hi té la seva base més important del Pacífic, i Qualcomm, el principal fabricant mundial de xips per a telèfons mòbils. Els Chargers, l'equip local de futbol, juguen en un estadi municipal que porta el nom de Qualcomm, i dijous passat l'empresa es va permetre reservar un carrer del barri turístic de Gaslamp per a la festa de cloenda de la seva convenció anual Uplinq.

Qualcomm es va fundar el 1985 per desenvolupar xarxes de telefonia mòbil. També va fabricar telèfons, però ara només crea components i els subministra a altres empreses. Pel camí ha quedat el fracassat servei Flo TV de televisió al mòbil, però també s'han obert línies de negoci noves, com la fabricació de pantalles de tecnologia Mirasol per a lectors de llibres electrònics. Un terç de la facturació de Qualcomm correspon a les llicències que paguen les empreses del sector per fer servir la tecnologia 3G, basada en la norma CDMA, creada per Qualcomm, però la majoria dels ingressos surten de la venda de xips a fabricants de mòbils, amb la gamma Snapdragon com a producte estrella, que impulsa molts dels smartphones més sofisticats del sector, amb 125 models al mercat i 250 en fase de desenvolupament. Paul Jacobs, conseller delegat de Qualcomm, assegurava dimecres que "els mòbils ja són la plataforma informàtica dominant, i no hi ha marxa enrere".

Qualcomm pretén que els mòbils facin cada vegada més coses, i ha presentat noves aplicacions de realitat augmentada que van més enllà de la fusió entre les imatges del món real captades amb la càmera del mòbil i les dades de la xarxa. L'empresa proposa videojocs per a mòbils i tablets Android i Apple que fan aparèixer en pantalla personatges en 3D sobre el fons d'un tauler de joc pla, visualització d'instruccions d'ús d'aparells o de muntatge de mobles que apareixen sobre la imatge, cercadors visuals i indicacions de navegació en temps real.

També hem pogut conèixer AllJoyn, un sistema per intercanviar informació entre dispositius de manera segura i amb menys complicacions que amb Bluetooth. I un sistema que dispara una bateria de fotos i permet triar la millor versió de la cara de cada persona per obtenir una única imatge on tothom surti bé.

Tres convidats de luxe

A Uplinq van intervenir els responsables de tres empreses que fan o faran servir xips de Qualcomm. Jon Rubinstein, director de la divisió Palm d'HP, va anunciar que el seu tablet TouchPad sortirà al mercat aquest estiu i que l'empresa matriu exercirà el seu pes en informàtica empresarial per afavorir l'adopció dels seus mòbils i tauletes com a terminals corporatius. Els PC d'HP portaran el mateix sistema operatiu webOS dels mòbils Palm, que d'aquesta manera podrien millorar la seva presència al mercat, actualment residual. Rubinstein també va deixar oberta la porta perquè altres fabricants de mòbils adoptin webOS.

HTC, que va començar fabricant ordinadors de mà per a Compaq i Palm, és ara un dels principals fabricants de smartphones (25 milions venuts el 2010, el doble que l'any anterior, i més de 9 milions durant el primer trimestre del 2011), amb sistemes operatius Android i Windows Phone. Peter Chou, el seu conseller delegat, va anunciar un programa de suport als creadors d'aplicacions per a mòbils, un dels recursos més disputats d'aquesta indústria.

Stephen Elop, conseller delegat de Nokia, va justificar la decisió d'abandonar els sistemes operatius propis Symbian i MeeGo per passar-se al Windows Phone de Microsoft. El primer mòbil amb aquest sistema ha de sortir al mercat abans que acabi el 2011. El dia abans, Elop havia desmentit el rumor sobre les intencions de Microsoft de comprar Nokia per 19.000 milions de dòlars. A San Diego va predicar les bondats de l'aliança entre les dues empreses, que segons ell combina els millors dispositius i el millor programari, la possibilitat d'extensió a més dispositius connectats, des de televisors a videojocs, i la bona relació amb centenars d'operadores de telefonia, que no s'acaben de refiar d'Apple ni de Google. Elop va justificar el retard de Nokia a treure una tauleta pròpia: "Al mercat hi ha 201 tauletes, però només una [referint-se a l'iPad d'Apple] s'emporta tota l'atenció, i nosaltres no volem ser només el número 202, sinó que volem diferenciar-nos". Aquesta setmana, Microsoft ha mostrat com serà la futura versió 8 de Windows, adaptada a tauletes i la primera que, a més de funcionar amb els processadors Intel, també ho farà amb els de tipus ARM, fabricats entre altres empreses per... Qualcomm. Al final, tot acaba quadrant.

stats