07/06/2012

LinkedIn: més professional, però no més segura

2 min

Si sou usuaris de LinkedIn, pareu de llegir i canvieu ara mateix la contrasenya. No, de debò, feu-ho. Per si de cas. Convé renovar sovint les claus d'accés, per incòmode que resulti recordar-les, però en aquesta ocasió pot ser urgent. Un hacker rus presumeix d'haver-se introduït als servidors de la citada xarxa social professional per robar informació dels usuaris. Per demostrar-ho, ha publicat el que, diu, són sis milions i mig de contrasenyes. Sense confirmar ni desmentir la intrusió, l'empresa diu que ho està investigant. Encara no és clar si les dades publicades són totes les robades o només una part, ja que LinkedIn té més de 150 milions de membres. Tampoc se sap si l'intrús només disposa de les contrasenyes o també dels noms d'usuari, que li permetrien fer tota mena de malifetes suplantant els veritables titulars. Els especialistes de F-Secure i de Cert-Fi creuen que és molt probable que sigui així.

Ahir, precisament el dia que internet adoptava definitivament el nou protocol IPv6 per poder seguir creixent, no va ser el millor dia per a LinkedIn. Abans de fer-se pública la suposada intrusió, uns investigadors israelians ja l'havien acusat de posar al descobert les dades dels usuaris de la seva aplicació per a iPhone. L'empresa ho va desmentir, però la reacció prèvia a la xarxa va demostrar que la seguretat és un tema molt sensible.

Els responsables dels grans serveis d'internet continuen jugant al gat i el ratolí amb els malfactors digitals, que no deixen de buscar els punts febles per aconseguir les nostres dades, i no ho fan per esport. Els incentius econòmics són considerables: ja circulen estudis de retorn de la inversió en desenvolupament de programari maliciós, tan detallats que resulten dignes de les millors escoles de negocis.

stats