13/12/2011

Jobs i la caixa que somriu

2 min

La biografia de Steve Jobs es manté en les llistes de títols més venuts. A l'epíleg del llibre l'autor, Walter Isaacson, explica que l'últim cop que va visitar Jobs abans que morís li va demanar si alguna altra empresa es podia comparar amb Apple en el grau d'integració entre els productes, els serveis i l'experiència d'ús. Jobs va respondre que "els fabricants de cotxes, potser". És estrany que no cités una altra empresa que també surt al llibre. En una de les fotografies familiars triades per Jobs per il·lustrar la seva biografia, se'l veu al rebedor de la seva relativament modesta casa de Palo Alto, on hi ha dos mobles i un únic objecte: un paquet d'Amazon.com, amb el seu inconfusible somriure, que sembla acabat d'obrir. Un product placement pòstum que, tractant-se de Steve Jobs, em resisteixo a creure que fos accidental.

Amazon, la botiga més gran del món, practica el mateix nivell d'integració que Apple entre contingut digital i dispositius; els seus lectors i tablets Kindle tenen un preu tan assequible perquè no són més que un canal per vendre fitxers de text, de música, de vídeo i d'aplicacions. Observant els preus dels models anteriors es pot pronosticar que l'any que ve Amazon regalarà els seus lectors.

L'empresa acaba de començar a vendre llibres electrònics a la seva botiga espanyola, a punt per a la campanya de Nadal. També ha obert aquí el servei Kindle Direct Publishing, que permet als autors publicar i vendre directament en format digital. En tot el negoci, però, hi ha una peça que grinyola: segons l'empresa d'estudis de mercat GfK, aquest any es vendran a l'Estat menys llibres electrònics (190.000) que dispositius per llegir-los (280.000, que situen el parc estatal en els 440.000 aparells). Sembla que les editorials tenen tot el dret a amoïnar-se per si segueixen el mateix destí que la indústria discogràfica.

stats