05/11/2011

Informàtica més controlada

3 min
Informàtica més controlada

La sèrie britànica The IT Crowd -emesa pel canal 3XL amb el títol Els informàtics- recull amb humor la visió que molts usuaris d'empresa tenen dels companys encarregats de proveir-los de serveis informàtics: una colla de pirats que es passen el dia jugant amb l'ordinador i fan tot el possible per escapolir-se d'atendre les seves necessitats urgentíssimes i per bloquejar-los l'accés a totes les pàgines web que els interessen.

La realitat és molt diferent. Les intervencions de configuració, instal·lació d'aplicacions noves i actualització de les que ja existeixen, que en el cas d'un PC aïllat són senzilles i alguns consumidors troben fins i tot entretingudes, poden ser un malson en una empresa amb centenars o milers de llocs de treball informàtics. Uns usuaris reclamen la nova versió del sistema operatiu, però altres disposen de PCs que no són prou potents per admetre-la, i no hi ha pressupost ni temps per canviar-los. Quan s'ha de canviar un programa, cal desplaçar-se a totes les seus, sucursals i delegacions per fer-ho. O l'empresa s'acaba de fusionar amb una altra i s'han d'unificar els respectius sistemes d'informació.

Els nous models laborals encara ho compliquen més. Empleats temporals. Teletreballadors. Escriptoris compartits per torns entre diversos empleats. Consultors i comercials que només passen ocasionalment per l'oficina. Dispositius mòbils (smartphones, tablets), ja siguin proporcionats per la mateixa empresa o aportats per l'empleat. El nou iPad del conseller delegat, que insisteix a fer-lo servir per accedir al tauler de comandament de gestió. I les noves aplicacions: en una jornada, un mateix treballador pot utilitzar programes que resideixen al seu PC, a la intranet de l'empresa i en serveis externs del núvol d'internet. Cadascun, esclar, amb els seus permisos i contrasenyes d'accés.

Els responsables d'informàtica han de gestionar aquest caos mantenint el rendiment i la seguretat, assegurant que el que instal·lin els empleats als seus equips no posi en perill les dades internes de l'empresa i que quan algú marxi de l'empresa deixi de tenir-hi accés.

Per posar una mica d'ordre, empreses com Citrix i VMware proposen un model informàtic anomenat virtualització que consisteix a proporcionar als empleats els seus llocs de treball informàtics -incloses les aplicacions, les configuracions i les dades- de manera centralitzada, mitjançant les xarxes disponibles. D'aquesta manera, totes les tasques de gestió es fan al centre de dades i els seus efectes s'apliquen immediatament a tots els llocs de treball. Si això recorda als més veterans els sistemes informàtics tradicionals, amb terminals que accedien al centre de càlcul corporatiu, no van desencaminats. Mark Templeton, president de Citrix, proclamava la setmana passada a Barcelona que "la informàtica distribuïda ja és morta, tot i que encara hi ha qui no n'és conscient" i predicava el retorn a la informàtica centralitzada.

Hi ha diferències importants entre la virtualització i els sistemes clàssics. Per exemple, l'ús dels actuals ordinadors i mòbils permet adaptar automàticament la presentació de les aplicacions a cada dispositiu i a la capacitat de la xarxa: un usuari pot interrompre la feina a l'oficina i continuar-la des de casa amb un tablet connectat per mòbil, i en cada cas disposa del millor rendiment possible. Els administradors determinen qui pot accedir a què i des d'on ho pot fer. La mateixa aplicació es pot fer servir amb Windows, Mac, iOS, Android, BlackBerry i altres.

Citrix diu tenir 100 milions d'usuaris al món, un milió dels quals a Espanya. Fins ara els seus clients són sobretot bancs, companyies de serveis i organismes amb desenes de milers de llocs de treball. Entre ells, el Banc Sabadell, el BBVA, Telefónica i el Servei Català de la Salut. Els seus responsables coincideixen a destacar la millora en flexibilitat, fiabilitat, seguretat i eficiència de les instal·lacions virtualitzades respecte de les distribuïdes, a més de l'estalvi: José Maria Gallo, d'AC Hotels, assegura que estalvien un 50% en equips i comunicacions i un 30% en programari i en personal tècnic.

El següent objectiu de la virtualització són les empreses petites i mitjanes. Citrix ha comprat l'empresa Kaviza, que ofereix sistemes per virtualitzar la informàtica de les pimes. I que es pugui treballar des de tot arreu, cosa que probablement no agradarà tothom: a Barcelona va presentar una aplicació per accedir a les aplicacions empresarials des de Facebook i un pla per incorporar la seva tecnologia en un xip que permetria fabricar terminals per menys de 100 dòlars. Un aspecte més de l'era post-PC.

stats