26/08/2012

Guerra termonuclear selectiva

2 min
Jason Bartlett, conseller d'Apple, ahir a San José, valorant la decisió judicial.

CardedeuEl veredicte judicial confirma una cosa evident per a qualsevol observador imparcial: algunes característiques i funcions dels telèfons Samsung amb Android són còpies descarades de l'iPhone. La nova victòria d'Apple als tribunals hauria estat ben rebuda per Steve Jobs, que considerava el sistema operatiu de Google "un robatori" i s'havia proposat "destruir-lo", amb una "guerra termonuclear" si calia, segons consta a la biografia escrita per Walter Isaacson.

Els 1.000 milions d'indemnització que Apple rebrà de Samsung són menys de la meitat del que reclamava i no es notaran gaire en els seus enormes beneficis, però li serviran per compensar els 600 milions -més un 1% del preu de cada iPhone- que l'empresa de la poma paga des de fa un any a Nokia per l'ús de les seves patents. El procés legal no s'ha acabat: Samsung apel·larà; Apple pot demanar al tribunal que tripliqui l'import de la indemnització si l'altra part ha comès la infracció sent conscient de fer-ho, una circumstància que ha quedat demostrada durant el judici; i a partir del 20 de setembre es decidirà si Samsung ha de retirar del mercat els models problemàtics, que són 24 dels 152 que ven actualment als EUA.

Qui té la cua de palla és Google. Apple evita la confrontació directa amb ella, i demanda de manera selectiva els fabricants de telèfons (Samsung, HTC, Motorola) perquè són els que obtenen ingressos directes amb les vendes, però el seu objectiu final és avortar el creixement parasitari d'Android, que ja està en dos de cada tres smartphones venuts al món. Ara el sector ha de trobar l'equilibri entre la protecció de la propietat intel·lectual i el risc de paràlisi dels processos judicials.

A més dels accionistes d'Apple, els principals beneficiaris podrien ser dos competidors: Microsoft i RIM. Les dues empreses han evitat amb molta cura qualsevol ombra d'imitació en els seus respectius sistemes operatius mòbils, Windows Phone i BlackBerry, els més perjudicats per l'impuls d'Android. Ara, de sobte, s'han convertit en opcions molt atractives per als fabricants i les operadores interessades en desvincular-se de Google.

stats