26/08/2012

Esperant l'iPad Mini

4 min
Esperant l'iPad Mini

"L es tauletes amb pantalla de set polzades no tenen cap futur. En comprar-les haurien de regalar paper de vidre perquè l'usuari es faci punta als dits i pugui tocar les icones". Així de contundent es mostrava Steve Jobs l'octubre del 2010, en referir-se als models d'aquesta mida que diversos fabricants presentaven per competir amb el seu iPad. Menys de dos anys després, en absència de sant Steve, sembla que la seva empresa s'ho ha repensat. Els cercles generalment ben informats del sector donen per fet que Apple presentarà a l'octubre (un mes després de l'acte de l'iPhone 5) un segon model d'iPad, més econòmic i d'una mida molt semblant a la dels competidors que Jobs menyspreava.

Si s'arriba a fer realitat, aquest iPad Mini faria honor al seu nom: la seva pantalla conservaria la proporció 4/3 de l'iPad actual en una mida més petita: 7,85 polzades de diagonal, la justa perquè les aplicacions iOS existents funcionin sense que els seus creadors hagin de modificar-ne els elements gràfics. La densitat d'aquesta pantalla seria de 163 píxels per polzada, la mateixa que les dels iPhone i iPad originals i la meitat que la pantalla retina dels models actuals de tots dos dispositius. Aquesta seria la diferència que permetria vendre el suposat iPad Mini a un preu que rondi els 200 dòlars/euros, la franja en què són els competidors. No és que Apple s'hagi d'amoïnar gaire pel seu domini del mercat: actualment al món hi ha 6,6 iPad per cada tauleta amb sistema Android. Però amb una tauleta més petita l'empresa es podria adreçar a un segment d'usuaris molt diferent, mantenint les distàncies. Això sí, a aquest preu, Apple no faria el negoci amb la venda de l'equip sinó amb el contingut digital, tot un canvi de la política que l'ha fet l'empresa més valuosa del sector.

I és que el debat no és tant el de la mida de la pantalla sinó el de la proporció. La diferència entre 7 i 7,85 polzades en diagonal pot semblar mínima comparada amb les 9,7 polzades d'un iPad, però com es veu en el gràfic adjunt, la pantalla de l'iPad Mini seria gairebé un 40% més gran que la d'altres tauletes de "set polzades", tot i ser prou petita per portar-la a la butxaca de la jaqueta.

El format més idoni depèn de l'ús principal que penseu donar-li: les tauletes panoràmiques semblen més indicades per veure pel·lícules i sèries que en les pantalles més quadrades d'Apple, que deixen buides les franges superior i inferior de la pantalla; també són més còmodes per llegir llibres electrònics. En canvi, el format 4/3 resulta més natural per navegar per la web i llegir les edicions digitals de diaris i revistes.

També cal tenir en compte l'aspecte del pes: els 700 grams de l'iPad gran poden arribar a cansar; caldrà veure quant pesa el seu germà petit.

El suposat iPad Mini arribaria a un mercat força concorregut, del qual he destacat quatre de les tauletes que em semblen més interessants.

Amazon Kindle Fire. Amazon considera la seva tauleta com un pur vehicle per al consum de contingut digital (música, cinema, llibres, aplicacions) de la seva botiga. Per això només té 8 GB de capacitat (però ofereix espai il·limitat al núvol per guardar tot el que l'usuari compra a Amazon), sense càmera ni GPS. Pesa 413 grams, fa 11,4 mm de gruix i la pantalla té una resolució de 1.024x600 píxels. Costa 199 dòlars i encara no es ven aquí.

BlackBerry PlayBook. El model més ben construït de tots quatre. Té 1.024x600 píxels de resolució, 425 grams de pes, 10 mm de gruix, dues càmeres (de 3 i 5 megapíxels), GPS, connexió HDMI i altaveus estèreo. Pel seu preu (219 euros el model amb 16 GB, 249 euros el de 32 GB i 319 euros el de 64 GB) és una gran opció, sobretot d'ençà que, a més de les poques aplicacions pròpies existents, també admet la majoria dels títols creats per al sistema Android.

Google Nexus 7. La tauleta de Google és la primera que surt equipada amb la versió 4.1 del sistema Android. Amb 340 grams de pes és la més lleugera de les quatre, i també la que ofereix més resolució de pantalla: 1.280x800 píxels. Només porta una càmera d'1,2 megapíxels per fer videoconferències, però disposa de comunicació NFC per proximitat. Sortirà aviat al mercat per 199 euros (amb 8 GB) o 249 euros (16 GB), a més de 25 euros de crèdit per comprar contingut digital a Google.

Samsung Galaxy Tab 2. La segona generació de la tauleta que va inspirar l'exabrupte de Jobs és l'única de les quatre que admet targeta SIM d'una operadora mòbil per connectar-se en llocs on no hi ha cobertura wifi. Fins i tot serveix per parlar per telèfon. Pesa 345 grams, porta dues càmeres (de 0,3 i 3 megapíxels), altaveus estèreo, pantalla de 1.024x600 píxels i disposa de dues capacitats: 16 GB ( amb un preu de 249 euros) i 32 GB, ampliables amb 32 GB més mitjançant targeta microSD.

stats