28/02/2012

Cablejats al congrés sense fils

3 min
AL VELL ESTIL  Samsung va presentar ahir una tablet de deu polzades que es fa anar amb un llapis per dibuixar o prendre notes al vell estil de sempre.

Aquest any, els organitzadors i els expositors del MWC no se l'han volgut jugar. En una trobada que proclama un futur en mobilitat seria d'esperar que tots els participants es connectin sense fils. Però la realitat és dura: per més que les companyies reforcin la cobertura als espais de la fira, la densitat i la intensitat de l'ús dels mòbils és tan alta que et pots trobar sense servei de veu i, encara pitjor, de dades. Com que els 2.900 periodistes acreditats no ens podem quedar desconnectats i sense enviar les cròniques, a la sala de premsa i a les convocatòries amb més assistència ens posen a disposició uns bons feixos de cables de xarxa dels d'abans; potser no queden tan polits, però no fallen mai.

Una d'aquestes rodes de premsa amb catifa -temporal- de cables de xarxa va ser la de Nokia. Stephen Elop, el seu president, anunciava fa un any a Barcelona l'adopció del sistema operatiu Windows Phone de Microsoft. Als dos models que ja es podien comprar aquí, Nokia hi afegeix ara, per sobre, el Lumia 900 de gamma alta i, per sota, el Lumia 610, que vol atreure els usuaris joves. Tots inclouran la nova versió de Nokia Drive, el servei gratuït de navegació GPS que a partir d'ara també ofereix rutes i horaris de transport públic en 500 ciutats de 46 països. Fins i tot podran fer servir la nova aplicació per a Windows Phone de Skype, el servei de telefonia per internet propietat de Microsoft. Però la bomba de Nokia va ser una altra: el nou model Nokia 808, que no fa servir Windows sinó l'antic Symbian, portarà una càmera amb captador de 41 megapíxels!, una resolució que deixa enrere tota la competència. Encara va presentar més models nous la xinesa ZTE, quart fabricant mundial de mòbils. En menys estona de la que altres empreses dediquen a anunciar un sol telèfon, ZTE va anunciar una dotzena de smartphones i tablets , alguns amb connectivitat 4G i processadors amb quatre nuclis. Alguns formaran part dels 850.000 terminals amb sistema operatiu Android que s'activen cada dia al món, segons informava Andy Rubin, el seu responsable dins de Google.

Android és també el cor dels nous models de la coreana Samsung: hi ha un smartphone amb videoprojector incorporat, un aparell amb pantalla de cinc polzades que no se sap si és un mòbil gran o una tablet petita, i una tablet de deu polzades que, sacrilegi, es fa anar amb un llapis per dibuixar i prendre notes al vell estil.

Tot i el domini d'Android entre els sistemes operatius mòbils, els generadors de contingut i els creadors d'aplicacions segueixen tenint al davant un panorama de plataformes fragmentat i es veuen forçats a decidir per a quines desenvolupar els seus productes. Un intent d'esquivar la situació és el projecte Open Web Devices, que promouen Telefónica Digital i la fundació Mozilla: es tracta de crear telèfons amb una arquitectura interna exclusivament web, en què totes les funcions, des de trucades fins als jocs passant pels missatges, es farien servir amb el navegador web. Les aplicacions creades per a aquests telèfons serien més universals, i els aparells, més barats.

La segona operadora mòbil de l'estat, Vodafone, va anunciar ahir que simplifica les seves tarifes, eliminant franges horàries i discriminació pel destí de la trucada, i que aplicarà un 25% de descompte als usuaris que contractin els seus serveis sense demanar-los un smartphone nou. L'objectiu: alleugerir el cost que els suposen les subvencions de terminals. La companyia també és la primera que ofereix, en règim de prova, una aplicació pròpia per al sistema de xat Joyn, comú a totes les operadores de la GSMA, i que vol recuperar per la banda del consum d'internet mòbil una part del negoci de SMS que han perdut a mans de serveis com el WhatsApp.

stats