19/04/2014

Aquests són els "ous de Pasqua" que hi ha amagats en les vostres aplicacions

4 min
harlem shake

Aquí posem els ous de Pasqua a les mones. En canvi, en altres llocs els amaguen per tal que els nens els hagin de trobar. Seguint aquest costum de l'Easter Egg Hunt ('la cacera de l'ou de Pasqua') els creadors de cançons, cinema i videojocs sovint inclouen en les seves creacions algun material imprevist que només descobreixen els consumidors més atents. Els programadors de moltes aplicacions informàtiques també es diverteixen deixant-hi amagada alguna perla. Aquí en teniu algunes:

La versió d'Android. En la majoria dels telèfons amb sistema Android (2.0 o posterior) podeu anar a la pantalla de 'Configuració' > 'Sobre el telèfon' > 'Informació del software' i fer clic repetidament amb el dit a sobre de l'apartat 'Versió d'Android'. En fer-ho us apareixerà una animació que depèn de la versió: a la 4.0 és un híbrid entre el robot verd i el gat dels vídeos virals; a la 4.1, una pluja de gominoles; a la 4.4, una lletra 'K' (de KitKat).

YouTube fa un 'Harlem shake'. Escriviu 'do the harlem shake' al cercador de vídeos de YouTube i els elements de la pàgina es posaran a ballar al ritme d'aquest incomprensible fenomen viral.

La bíblia de Mozilla. Molt adequada per a aquestes dates. Escriviu 'about:mozilla' a la barra d'adreces del navegador web Firefox i veureu aparèixer un versicle apocalíptic d'un inexistent 'Llibre de Mozilla'. N'hi ha almenys sis de diferents, que fan referència a funcions noves de les diverses versions de l'aplicació. Hi ha altres navegadors que també han incorporat aquesta broma en algun moment: escrivint la mateixa frase, 'about:mozilla', en algunes versions de l'Internet Explorer de Microsoft sortia una 'pantalla blava de la mort', simulant la que es veu quan es penja el sistema.

En un Mac, els PC amb Windows estan penjats. Si teniu un Mac connectat a una xarxa local on també hi ha ordinadors amb Windows, fixeu-vos en les icones que els representen al navegador de dispositius de xarxa i veureu que tots mostren la pantalla blava de la mort.

Tornant a Firefox, l'ordre 'about:' amaga més opcions. Les podeu veure totes escrivint 'about:about' a la barra d'adreces del navegador. Per exemple, 'about:robots' mostra una pàgina amb referències a Asimov, 'Blade Runner' i 'Futurama'. I fixeu-vos en el títol de la pàgina: Klaatu barada nikto!

Els volcans de Windows. A les versions del sistema operatiu de Microsoft anteriors a XP (95, 98, NT i 2000), feu clic a l'escriptori amb el botó dret del ratolí, trieu 'Estalvi de pantalla', aneu a l'opció 'Text 3D', obriu-ne les 'Propietats' i escriviu 'volcano' al requadre de text. Obtindreu una llista de tots els volcans que hi ha als EUA.

Beatbox amb el traductor de Google. Copieu el text següent, enganxeu-lo a la finestra de Google Translate, apugeu el volum i feu clic a la icona de l'altaveu. Per obtenir l'efecte òptim podeu anar canviant d'idioma. A mí m'ha funcionat especialment bé en alemany:

pv zk bschk pv zk pv bschk zk pv zk bschk pv zk pv bschk zk bschk pv bschk bschk pv kkkkkkkkkk bschk bschk bschk pv zk bschk pv zk pv bschk zk pv zk bschk pv zk pv bschk zk bschk pv bschk bschk pv kkkkkkkkkk bschk bschk bschk pv zk bschk pv zk pv bschk zk pv zk bschk pv zk pv bschk zk bschk pv bschk bschk pv kkkkkkkkkk bschk bschk bschk pv zk bschk pv zk pv bschk zk pv zk bschk pv zk pv bschk zk bschk pv bschk bschk pv kkkkkkkkkk bschk bschk bschk pv zk bschk pv zk pv bschk zk pv zk bschk pv zk pv bschk zk bschk pv bschk bschk pv kkkkkkkkkk bschk bschk bschk

El Chromecast galàctic. El nou adaptador HDMI de Google per accedir als seus serveis des de qualsevol televisor porta serigrafiat el número de model 'H2G2-42'. Es tracta d'una referència a la 'Hitchhiker's Guide to the Galaxy' ("Guia galàctica per a autoestopistes"), la mítica saga de novel·les humorístiques del britànic Douglas Adams protagonitzada per Arthur Dent, Ford Prefect, Zaphod Beeblebox i Trillian. El '42' del final és la resposta a la pregunta sobre el sentit de la vida, l'univers i tot plegat.

Deformacions de Google. Escriviu 'tilt' (o bé 'askew') al cercador web i la pàgina de resultats us sortirà inclinada. Si hi poseu 'do a barrel roll' la veureu fer un tirabuixó com els dels avions acrobàtics.

Protegiu els vídeos de YouTube. Mentre mireu un vídeo de YouTube, feu clic a qualsevol espai en blanc de la pàgina, teclegeu '1980' i es carregarà el joc Missile Command d'Atari, on haureu de protegir el vídeo dels míssils que baixen. Si no ho aconseguiu, la imatge s'anirà esquerdant.

Disparar a les imatges. En el cercador d'imatges de Google escriviu 'atari breakout' per jugar al popular videojoc de l'any 1976, també de la firma Atari, fent servir les miniatures d'imatge com a objectius.

L'anunci ocult d'Apple. La icona de l'editor de textos TextEdit dels ordinadors Mac representa un portamines sobre uns fulls de paper. Si l'amplieu, veureu que el que hi ha escrit és el text de l'anunci de televisió 'Think Different' del 1997, on sortien des d'Albert Einstein fins a Martin Luther King, passant per John Lennon i Jim Henson.

Jocs amagats als Mac. Durant uns anys, Steve Jobs va prohibir als programadors d'Apple que perdessin el temps amagant ous de Pasqua en els seus productes, però més endavant es va comprovar que permetre-ho afavoria indirectament la seva productivitat. Potser per això si obriu l'aplicació Terminal (a la carpeta d''Utilitats') d'OS X, escriviu 'emacs', premeu les tecles 'Esc' i 'X' al mateix temps i escriviu 'snake', 'pong' o 'tetris' podreu jugar a algun d'aquests tres jocs clàssics.

El Mac com a psicoanalista. Abans de tancar el Terminal d'OS X, torneu a prémer 'Esc+X', però aquesta vegada escriviu 'doctor' i l'ordinador us demanarà que li expliqueu el vostre problema, tal com ho faria un psicòleg. Podeu arribar a mantenir-hi un diàleg, una mica com un Siri més primitiu. En aquest cas, això sí, haurà de ser en anglès.

Nota: la majoria dels efectes en pàgines web no funcionen en les versions per a dispositius mòbils. Heu de provar-ho des d'un ordinador.

stats