Opinió 19/03/2016

El nom fa la cosa

Corre la veu que s’acabarà imposant el nom de Sud de França per a la regió que incorpora Migdia Pirineu i Llenguadoc Rosselló

i
Agustí Mas
2 min

Ja sabem que tot allò que té a veure amb identitats regionalitzades no acostuma a preocupar gaire els Estats, sobretot si són centralistes. I això fins i tot passa quan hem de parlar dels noms dels territoris. Ja tenim l’experiència consolidada del cas del País Valencià o Regne de València, en què uns diputats de Madrid, en una tarda, es van inventar literalment el nom 'Comunitat Valenciana' perquè allò de 'País' feia mal d’ulls a la portada de l’Estatut. I ara això sembla intocable.

Ara la Catalunya Nord se situa en una cruïlla semblant. La fusió de regions preocupa més enllà del que pugui passar amb el respecte dels trets identitaris i la llengua. De fet, alguns activistes creuen que Tolosa, com a capital occitana, fins i tot serà més sensible que Montpeller al cas català. Però el que preocupa ara és el nom del territori, perquè hi ha sectors que no volen que passi com amb les matrícules de cotxe: desvestides d’identitat pròpia amb un logotip comercial i gens català. Corre la veu que s’acabarà imposant el nom de Sud de França per a la regió que incorpora Migdia Pirineu i Llenguadoc Rosselló. Sud de França: un nom que no traspua ni catalanitat ni occitanitat. Com si la comunitat autònoma catalana es digués Nord-est d’Espanya. És per això que el món associatiu nord-català defensor de la llengua i la identitat reivindica noms per l’estil d’Occitània-Catalunya.

La decisió quedarà en mans d’un comitè de savis format per 30 persones. Entre elles, el reconegut geògraf nord-català Joan Becat. Tenen una missió important per preservar la permanència de la singularitat catalana dins de França perquè ja sabem que el nom fa la cosa. I si no, que els ho preguntin als valencians que han deixat de tenir un país per ser una simple comunitat.

stats