I mentrestant...

Mentre el govern d’Espanya juga al joc del 155, els valencians van fent camí  

El govern espanyol ja fa dies que té el galliner ben esverat amb la seva voluntat de, per la via del mano i ordeno, imposar un sistema de lliure elecció de la llengua vehicular de les aules. Un mano i ordeno que fa que el criteri d’una minoria parlamentària s’imposi per damunt del consens, no només polític sinó també de la comunitat educativa al voltant del model d’immersió lingüística.

Però mentrestant, una mica més al sud, passat el riu Sénia, també hi ha qui fa feina. Les Corts valencianes han aprovat una nova llei que posa les bases de com s’han de repartir el valencià, l’anglès i el castellà en l’esquema de llengües vehiculars a les aules no universitàries. Si bé el text queda molt lluny del sistema de Catalunya, es considera un fet històric, perquè fins ara el valencià no arribava a ser vehicular a bona part dels centres educatius; hi havia una xarxa d’escoles en valencià i una xarxa en castellà. Això deixava centenars de milers de famílies sense la possibilitat d’escolaritzar els fills en la llengua pròpia.

El nou sistema preveu que almenys el 25% de les classes s’imparteixin en valencià, almenys un 25% en castellà i entre un 15 i un 25 per cent en anglès. Els centres podran decidir com volen adaptar els percentatges a la seva realitat. No s’ha de perdre de vista que la nova llei farà que, a les escoles que imparteixen totes les classes en valencià, ara la llengua pròpia hi reculi fins a un màxim del 60% de les hores lectives. Sigui com sigui, tot això és suficient perquè el Partit Popular i Ciutadans ja brandin la pancarta del “fora de les aules el catalanisme!” o “això és una imposició!”. Vaja, les fal·làcies de sempre. Perquè, quan s’impedeix la presència normal de la llengua pròpia, no hi ha cap mena d’imposició, oi? O quan s’exterminen els mitjans de comunicació en la llengua pròpia del territori recollits en l’Estatut, tampoc no hi ha cap imposició, oi?

Mentre el govern d’Espanya juga al joc del 155, els valencians van fent camí. Ara el valencià entrarà a totes les escoles del territori com a llengua vehicular. El 5 de març començaran els informatius a la nova ràdio pública. I l’inici d’emissions de la nova televisió valenciana cada cop és més a prop. Tota pedra fa paret.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF