Opinió 29/07/2017

S'obre la veda

El Constitucional espanyol fulmina l’ambició de fer que tots els joves del País Valencià acabessin dominant almenys les dues llengües oficials i l’anglès “sense que els pares hagen de pagar”

i
Agustí Mas
2 min

Per satisfacció d’alguns i per desgràcia dels altres (ja no sabria dir qui és qui), la justícia espanyola i el Tribunal Constitucional espanyol mouen la cua als informatius gairebé setmana rere setmana. Pràcticament tot allò que decideix el Parlament de Catalunya queda suspès. Ja siguin lleis per evitar la pobresa energètica, tributs sobre els bancs o altres indústries altament productives o drets internacionals com el de poder ser atès en la teva pròpia llengua per part d’una empresa de serveis. Bé, també ens anem malacostumant cada cop més a veure com aquesta “justícia” persegueix intencions, quan qualsevol que tingui uns mínims coneixements de dret sap que només es poden perseguir fets consumats..!

Sorpresa, la meva, en veure que aquesta setmana la diana del Constitucional espanyol tenia una franja més, i de color blau. Sí, aquesta vegada el punt de mira no ha estat Catalunya sinó el País Valencià. Aquell territori on el sistema educatiu, lluny de voler implantar el model demonitzat d’immersió lingüística, tan sols volia que les escoles poguessin decidir quin grau de coneixement volen per als seus alumnes de valencià, anglès i castellà un cop acabada l’etapa educativa. És el que s’anomenava decret de plurilingüisme dinàmic. Ai, pobrets ingenus governants nacionalistes valencians... Com se us acut voler posar en perill el castellà? Sort que la Diputació d’Alacant, governada pel PP, us ha recordat a temps que liberalitzar l’idioma de la docència podia provocar “greus danys i perjudicis”, sobre els alumnes, “de reparació impossible”..!

Ras i curt, un recurs interposat per la Diputació d’Alacant ha desembocat en una suspensió d’un sistema educatiu plurilingüe que havia d’entrar en vigor aquest curs per als alumnes de dos i tres anys i que s’havia d’anar desplegant progressivament fins al 2023. Així és com el constitucional espanyol fulmina l’ambició de fer que tots els joves del País Valencià acabessin dominant almenys les dues llengües oficials i l’anglès “sense que els pares hagen de pagar”. Així ho valorava la vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra. "Volem que les oportunitats siguen per a tots, eixe és el nostre objectiu i d'ací ningú ens mourà”, hi ha afegit. I ha acabat de reblar el clau sentenciant que aquesta suspensió retorna el país a “un model lingüístic fracassat” que tan sols aconseguia que només el 6% dels alumnes sabessin anglès, valencià el 30% i, sobretot és clar, tothom sabés castellà.

El decret de plurilingüisme dinàmic de les Corts valencianes es va aprovar el febrer. La suspensió del Constitucional ha arribat el juliol. L’alt tribunal espanyol no ha tardat tant com quan la qüestió fa olor de democràcia catalana. Però ha arribat més ràpid que la sentència sobre l’estatut català. És curiós com el Constitucional ha reduït terminis, aquest cop. A aquest pas, i veient el panorama, tot apunta que quan el “problema català” s’hagi acabat arribarà el problema valencià. O... veient l’auge de declaracions independentistes de cada cop més electes i personalitats de les Illes, ves que abans no faci eclosió un problema balear... El temps ens dirà si s’obre la veda.

stats