Opinió 26/03/2016

Ni oblit ni perdó

Aquest grup anomenat 'Komando Marchalenes IV Reich', caracteritzats per la ideologia nacionalista espanyola, van clavar una ganivetada fulminant al jove independentista Guillem Agulló en ple carrer a Montanejos, a l’Alt Millars

i
Agustí Mas
2 min

23 anys farà. L’11 d’abril del 1993 un grup de joves nazis va cometre un crim que, més enllà del dolor que va provocar, va deixar marcat i estupefacte de per vida el teixit associatiu de la defensa de la llengua, la cultura i la identitat valencianes i dels països catalans. Aquest grup anomenat 'Komando Marchalenes IV Reich', caracteritzats per la ideologia nacionalista espanyola, van clavar una ganivetada fulminant al jove independentista Guillem Agulló en ple carrer a Montanejos, a l’Alt Millars. Tot seguit, van cantar el 'Cara al sol', fent la salutació feixista. Tots els partits polítics valencians del moment van condemnar l’assassinat excepte el Partit Popular, Unió Valenciana i la Falange Espanyola.

El judici va ser polèmic. El cas es va tractar com una baralla juvenil i no com un assassinat polític. De fet, el pare de la víctima sostenia que va ser el llavors president de Democràcia Nacional qui va informar els assassins de la presència de la Guillem Agulló al poble, que feia temps que vivia amenaces de grupuscles feixistes. El jutge va acceptar un testimoni que diverses fonts consideren dubtós i que va declarar en secret, cosa que va fer que l’acusació popular trobés que el judici era un frau i es retirés. El resultat, quatre absolts i un culpable: Pedro Cuevas, condemnat a disset anys de presó, dels quals només en va complir quatre. I el 2005 la policia el va detenir per tenir a casa 40 braçalets amb esvàstiques, una daga nazi, punys americans prohibits i sivelles amb les sigles SS. Però el 2007 es presentava, com si res, a les eleccions municipals sota les sigles d’Aliança Nacional, d’ultradreta neonazi, a Xiva de Bunyol.

Aquesta mena d’impunitat sobre l’assassinat va acompanyada d’una amenaça constant contra la família de la víctima. Cada 11 d’abril poc abans de la mitjanit i durant molts anys, la família Agulló ha rebut una trucada d’amenaça de mort, s’ha topat amb pintades amb el mateix missatge i, fins i tot, han rebut cartes en el mateix sentit. No hi ha hagut cap detenció policial al respecte.

Farà 23 anys d’això i la impunitat i les amenaces continuen. L’únic que tapa una mica la ferida, ara per ara, és el suport del món cultural valencià i dels països catalans amb cançons de grups com Obrint Pas o Feliu Ventura; el concert memorial anual que enguany es farà el 7 d’abril a Burjassot, d’on era Agulló, i l’11 d’abril a València; i les pintades a murs, que al costat de les amenaces de 'Morireu com el vostre amic – Montanejos 93' proclamen 'Guillem Agulló: ni oblit ni perdó'.

stats