Barça

El Barça fa oficial de matinada el retorn de Xavi

Alliberar-lo de l'Al-Sadd ha costat cinc milions d'euros i l'egarenc s'estrenarà en el derbi contra l'Espanyol

4 min
Xavi Hernández

BarcelonaTots els camins portaven a Xavi Hernández. Formalitzar el retorn de l’egarenc, però, ha costat. Tant, que l'anunci oficial del Barça ha arribat aquest dissabte de matinada, poc abans de les dues. Al vespre de divendres, el club havia donat per tancada l’operació, quan només faltava la redacció i supervisió final dels contractes per part dels advocats d’ambdues parts. Xavi arribarà aquest cap de setmana a la capital catalana. L'entrenador, que s’estrenarà en el derbi contra l’Espanyol, arriba per liderar un nou projecte i recuperar la fe de l’equip.

L’excapità blaugrana viatja aquest dissabte acompanyat de la seva família i del seu staff i també dels representants culers que han sigut els darrers dies a Doha per negociar amb l’Al-Sadd: el vicepresident esportiu, Rafa Yuste, i el director de futbol, Mateu Alemany. Xavi serà presentat aquest dilluns, en una compareixença on també hi serà el president Joan Laporta i on s’explicaran els detalls de l’abonament de la clàusula de cinc milions al club qatarià per poder alliberar el tècnic.  

El Barça, collat per la delicada situació econòmica i pel fair play financer de la Lliga, va intentar evitar pagar aquest import buscant “diverses fórmules” d’entesa amb els dirigents de l’Al-Sadd, però finalment la xifra haurà de ser transferida en una operació que assumirà la institució blaugrana –segurament dilatant el pagament–, però en la qual no es descarta que Xavi també hi participi. A l’espera de les explicacions que Laporta doni dilluns, aquesta quantitat podria ser compensada en el futur amb vincles comercials i de patrocini entre les dues entitats (i el mateix Xavi) o la celebració d’un amistós. 

L’Al-Sadd sorprèn amb un comunicat

La jornada decisiva d’ahir no va estar exempta de moments delirants. Poc abans del migdia (hora catalana), l’Al-Sadd va fer oficial a Twitter la sortida de l’egarenc via pagament de la clàusula, però el Barça no va trigar en negar aquest acord i al club blaugrana estaven perplexes perquè l’entitat qatariana –molesta per la no presència en les negociacions del president Laporta–, tirés pel dret. El dia avançava i quan encara seguia l’estira-i-arronsa per desencallar el pagament de la clàusula, Xavi s’acomiadava dels seus jugadors mentre l’Al-Sadd compartia les imatges del tècnic català, visiblement emocionat, a les xarxes socials. 

Xavi s’acomiada de l’Al-Sadd i arriba al Barça per substituir Koeman després que Laporta el truqués per fitxar-lo després de la derrota de fa uns dies contra el Rayo, com va avançar l’ARA el 28 d’octubre a la matinada. La relació entre l’exmigcampista i el mandatari, que s’havia refredat en el període electoral, es va normalitzar durant l’aturada d’octubre. Xavi signarà amb el Barça fins al 30 de juny del 2024. És un contracte llarg, de dos cursos i mig, però que parteix d’unes condicions ajustades a les estretors que la institució travessa en matèria salarial. El vallesà torna a casa seva amb un sou baix i un equip de col·laboradors integrat per set persones: Òscar Hernández –el seu germà– i Sergio Alegre com a assistents, Ivan Torres com a preparador físic, el readaptador físic Carlos Rodríguez i un trident de scouters format per David Canals, Sergio García i Toni Lobo. Tots l’han acompanyat al Qatar. De moment no hi haurà canvis als serveis mèdics ni al futbol base.

Sens dubte, la part més feixuga de l'acord per reclutar Xavi ha sigut amb l'Al-Sadd. Al Qatar reclamaven l'assistència de Laporta, però finalment el president ha evitat fotografiar-se amb un règim poc democràtic. Això sí, a canvi d'endur-se Xavi amb contracte en vigor, el Barça ha hagut de pagar una clàusula de penalització que, d'entrada, també afectarà butxaca del vallesà.

Un futbolista llegendari

Xavi, que podrà escolaritzar els seus dos fills petits a Catalunya i recuperarà el contacte amb familiars, amics i tradicions que trobava a faltar com anar a buscar bolets, torna al Barça com un entrenador de consens en un moment de moral molt baixa de la culerada. Mesos després de la traumàtica sortida de Leo Messi, i amb una plantilla liderada pel jove Ansu Fati, l'egarenc té el repte de fer millorar l'equip amb l'estil de joc que sempre ha defensat: possessió, posició i pressió. Agafarà el grup a mitja taula a la Lliga i amb un tou de lesionats, però amb el rumb redreçat a la Lliga de Campions després de les dues victòries per la mínima contra el Dinamo de Kíev.

Xavi Hernández celebrant la Champions del 2011.

Si el barcelonisme es posa d'acord que Xavi havia d'entrenar algun dia el primer equip és gràcies al seu discurs futbolístic i a la formidable carrera que va fer de futbolista des que va debutar com a blaugrana en categoria aleví. Promocionat per Louis van Gaal el 1998, va acabar fent 17 temporades al primer equip, en què va aixecar 25 títols –quatre Champions incloses– i va erigir-se en un dels líders del millor Barça de la història, juntament amb Leo Messi, Andrés Iniesta, Victor Valdés o Carles Puyol, de qui va heretar precisament el braçal de capità el 2014. Un any després, en el seu últim exercici com a jugador blaugrana, va aconseguir un nou triplet (Copa, Lliga i Champions). L'últim dels 767 partits que va jugar amb el Barça al vell Camp Nou, a casa seva, va ser contra el Deportivo. Cap altre en la història de l'entitat n'ha disputat tants. La llegenda s'amaneix amb 85 gols i 184 assistències.

El 2015 va marxar a l'Al-Sadd per esgotar la seva carrera professional i esdevenir ambaixador del Qatar amb la mirada posada en el Mundial del 2022, que s'organitza a l'emirat. Vestit de blanc, Xavi va jugar quatre cursos (117 partits i 25 gols) i va sumar quatre títols més al palmarès: una lliga, una Copa de l'Emir, una Copa Príncep i una Supercopa. Molt millor li ha anat, pel que fa a èxits, com a entrenador, ja que en dos cursos i escaig ha aixecat una lliga, dues Copes de l'Emir, una Supercopa, dues Supercopes de la lliga i una Copa de les Estrelles. Set títols.

stats