BARÇA
Esports 13/01/2020

Valverde, sentenciat tot i que Xavi rebutja de moment el seu lloc

Mauricio Pochettino, Quique Setién i García Pimienta, els principals candidats

Toni Padilla / Martí Molina
4 min
Ernesto Valverde ha dirigit l'entrenament d'aquest dilluns

BarcelonaCom si no hagués passat res, aquest dilluns, poc abans de les 8.30 del matí Ernesto Valverde ha arribat a la Ciutat Esportiva Joan Gamper per dirigir l’entrenament del Barça que ha començat a les 11 hores. Però han passat tantes coses que ja res tornarà ser el mateix. Ernesto Valverde podria ser acomiadat les pròximes hores, tal com ha decidit l’àrea esportiva del club i la directiva. De fet, Josep Maria Bartomeu ha arribat a la Ciutat Esportiva poc abans de les 12.30 del matí, segons fonts del club, per parlar amb el tècnic. No pas per acomiadar-lo encara.

I això, malgrat que Xavi Hernández va declinar ocupar el lloc de Valverde ara mateix. Xavi, el futbolista que ha jugat més partits en la història del Barça, va comunicar que de moment seguirà a Qatar ja que, si cal tornar, prefereix fer-ho començant un projecte a inicis de temporada. Sense Xavi, el Barça busca solucions, ja que Valverde ha quedat sentenciat. De fet, han trucat a Ronald Koeman per veure si vol incorporar-se ara mateix al projecte, però el seleccionador dels Països Baixos prioritza preparar l’Eurocopa d’aquest estiu.

El Barça ara afronta dos escenaris. Un, fitxar un tècnic que accepti entrenar sis mesos, a l’espera d’arribar a un acord amb Xavi pel pròxim estiu. Els noms que sonen són el tècnic del filial, Francesc Xavier Garcia Pimienta; Quique Setién, exentrenador del Betis, i el neerlandès Erik ten Hag. La segona opció seria tancar el fitxatge d'un entrenador per les properes temporades. I segons RAC1, el nom escollit en aquest sentit seria l'argentí Mauricio Pochettino, extècnic de l'Espanyol i el Tottenham. Malgrat que en el passat havia afirmat que mai entrenaria al Barça, Pochettino agrada a Bartomeu i alguns pesos pesats del vestidor.

Retorn sense Xavi

L’expedició del Barça formada pel director esportiu, Éric Abidal, i el CEO, Òscar Grau, va tornar de Qatar sense un acord amb Xavi. Durant el dia van parlar amb el president, Josep Maria Bartomeu i Ramon Planes, l’adjunt d’Abidal, per afrontar un escenari complicat per la negativa del terrassenc. Ja abans de la derrota contra l’Atlètic de Madrid a la Supercopa del dijous, Abidal va comunicar a Xavi que passarien per Doha, inicialment per veure com anava el procés de recuperació de la lesió d’Ousmane Dembélé, i que tenien previst trobar-se amb ell. Havia de ser una trobada per sondejar Xavi de cara a la pròxima temporada, però la derrota a les semifinals va precipitar-ho tot i li van oferir la feina per a aquell mateix dia, si la volia. Així, la visita a Doha, que inicialment era una formalitat, va convertir-se en una missió per fitxar l’actual tècnic de l’Al-Sadd.

Xavi prefereix tornar el Barça el proper juny i demana més temps per decidir

El vallesà però, seguirà a Qatar. I Valverde, de moment, segueix sent l’entrenador del Barça. Tots els intents d’Abidal i Grau de convèncer Xavi que acceptés convertir-se en entrenador del Barça immediatament no van prosperar. El tècnic de l’Al-Sadd vol meditar bé la decisió per diferents factors. En primer lloc, per respecte, tant a Ernesto Valverde com al seu actual club, que juga divendres la final de Copa. L’Al-Sadd, de fet, estava disposat a deixar-lo marxar, però sempre que abans fos a la banqueta de l’equip per a la final de Copa, tot just dos dies abans d’un Barça-Granada al Camp Nou. Xavi no vol marxar d’aquest club sense deixar una bona imatge, ja que considera que l’Al-Sadd l’ha tractat molt bé, tant a ell com a la seva família -el seu germà Òscar forma part del cos tècnic-. Però, a més, no s’ha sentit còmode negociant amb el Barça quan aquest encara té entrenador. L’egarenc entén que el procés normal de les negociacions hauria estat oferir-li la banqueta si Valverde hagués estat acomiadat abans.

El Barça, però, no es volia arriscar a fer fora Valverde per després trobar-se que Xavi no acceptava venir. Però, en fer-se públiques les negociacions, no els quedava cap altre opció que accelerar per destituir Valverde, ja que s’ha evidenciat que no confien en ell. El seu futur podria decidir-se ja abans de la junta directiva d’avui, reunió que estava prevista abans de la derrota de l’Aràbia Saudita. Al final de la reunió el portaveu, Josep Vives, segurament trencarà el silenci d’un club que segueix buscant el tècnic ideal per dirigir el projecte aquests propers mesos. El Barça va explicar a Xavi que, en cas de no fitxar ara, potser ja no podria assumir el càrrec al juny, perquè potser ja tindrien un pacte amb algun altre tècnic. I, de fet, el club ha parlat amb Koeman i té una llista amb altres noms. Però, mica en mica, la possibilitat de tenir un tècnic interí per tot just mig any i apostar per Xavi el proper curs guanya força. El terrassenc ha arribat a valorar seriosament acceptar la proposta aquests dies, però finalment ha demanat posposar-ho fins al juny. Abidal no li va poder assegurar que llavors la plaça seguiria vacant, però va deixar la porta oberta a seguir negociant.

Aquests dies, Xavi ha parlat amb les seves persones de confiança, com el precandidat a les properes eleccions del 2021 Víctor Font, amb qui té una bona relació i de qui ha parlat bé públicament els últims mesos. Acceptar tornar al Barça significaria allunyar-se del projecte de Font, cosa que permetria a l’actual directiva sumar una persona fins ara crítica amb la seva gestió, Xavi, al seu projecte. De moment, Font va criticar la directiva per uns fets que “són també la prova definitiva de la falta de projecte i planificació d’aquesta directiva. Una fugida endavant sense cap respecte per la carrera dels professionals implicats i per la institució. Un episodi lamentable”.

Xavi vol entrenar el Barça, però no de qualsevol manera. I Valverde arribarà avui a la ciutat esportiva conscient que podrien ser les seves últimes hores a Can Barça, ja que el club treballa per trobar el seu substitut en l’inici d’un 2020 convertit de moment en un annus horribilis, amb lesions greus, derrotes i una possible destitució.

stats