18/07/2021

'Xalom', president Laporta

2 min
Laporta, amb el president d'Israel, Isaac Herzog.

Després de rebre un bany de masses al pregó de les festes majors de s’Agaró, el poble on estiueja des de fa anys, Joan Laporta va volar a Israel, on demà el Barça Legends jugarà un clàssic de veterans contra el Reial Madrid a l’estadi Bloomberg, a Tel Aviv, davant de 20.000 espectadors que pagaran un mínim de 50 euros per veure exestrelles com Ronaldinho Gaúcho o Luís Figo. Veient aquestes xifres, i tenint en compte la urgència econòmica que hi ha al Camp Nou, s’entén l’interès que tenia el màxim mandatari blaugrana en organitzar un amistós promocional a Terra Santa amb la participació del primer equip.

Quant haurien pagat els israelians per veure astres en actiu com Gerard Piqué, Sergio Busquets o Leo Messi? El ball de promotors i les pressions polítiques –amb la federació palestina al capdavant– han frustrat els plans dels gestors del Barça, que ara hauran d’explorar destins menys polèmics on es puguin fer bolos de pretemporada que, a més, no impliquin viatges transoceànics (encara estem en pandèmia).  

Ni Jerusalem, ni Tel Aviv ni Haifa veuran, de moment, el Barça de Koeman en acció. Però això no desvia les intencions de Laporta a Israel, seu del primer desplaçament internacional (partits a banda) que fa des que va recuperar el govern del Barça el 7 de març. Tot i que ha acceptat les veus contràries i la falta de consens envers l’amistós que havia negociat per a principis d’agost, no ha deixat de fotografiar-se amb el nou president de l’estat hebreu, Isaac Herzog, a qui va prometre, segons la premsa local, el partit en qüestió.

En la seva visita per buscar inversors que l’ajudin a oxigenar la pèssima situació del club, per ara només s’ha esforçat per retratar-se amb representants d’un dels dos bàndols històricament enfrontats al punt més calent del Pròxim Orient. Seria una bona notícia que aquests dies també s’acostés a milers d’habitants musulmans de Gaza que porten cofois la samarreta de Messi o que es pregunten si hi haurà més fitxatges aquest estiu.

L’ONG Human Rights Watch, la mateixa que va criticar Espanya per empresonar polítics catalans després de l’1-O, acusa les autoritats israelianes de posar en pràctica un apartheid “per privilegiar per sistema els jueus israelians en relació als palestins, especialment als territoris ocupats”. Estan més que justificades les presses per “agafar la maleta i sortir a vendre”, però alerta amb fer-ho a segons quins llocs. Molts socis i sòcies celebrarien que el Barça pogués equiparar-se amb el Sankt Pauli alemany, fins ara l’únic club esportiu del món autodeclarat antifeixista, antiracista i antihomòfob.

stats