FENT CAMÍ

Una volta pel puig de Son Nasi i el cim de la Gúbia

L’excursió comença a l’entrada de la possessió de l’Alqueria d’Avall, situada al terme de Bunyola

Els 577 metres del puig de Son Nasi no són una condició a tenir en compte, són les seves parets força escarpades i vertiginoses les que fan aflorar l’adrenalina amb aquesta excursió. La ruta s’inicia a la carretera de Sóller, puja pel camí de l’Alqueria d’Avall cap a la Muntanya, al sector de la font de l’Obi. Es puja al cim de la Gúbia per després fer una sèrie de passes al puig veí de Son Nasi, i pel comellar del Bon Jesús, es retorna a la mateixa carretera des d’on s’ha començat.

Es poden deixar els cotxes al km 16 de la carretera Palma-Sóller (Ma 11). Es comença a l’entrada de la possessió de l’Alqueria d’Avall, situada al terme de Bunyola, entre Alfàbia i Son Nasi. Es passa pel camí que hi ha entre les cases i unes construccions agrícoles i s’abandona la via principal per una altra que sembla més antiga i que escurça distància.

Coll de la Gúbia

Es connecta amb el camí principal, que mena a la Muntanya, a Pastoritx i a Valldemossa. Aquest camí condueix al coll de Son Nasi. Per un tirany fitat bastant xerec, que va del coll de Son Nasi al camí que puja a la Gúbia, arribam al coll de la Gúbia, situat entre la plana i el puig de l’Alqueria. Es continua pel preciós camí de la Muntanya, amb revolts, i que, per tant, canvia el paisatge.

A la dreta del camí, després de passar un porxo i un dipòsit d’aigua, hi ha la font de l’Obi. De la font, es pren cap amunt, cap a la serra del Pinar, tot cercant un pas, el de la Llosa del Mart. Davant hi ha la serra de la Coa de la Rata, el penyal de la Rata (898 m) i el comellar de l’Obi. Més amunt, a la dreta, hi ha el puig de la Casa de la Neu, en el qual se situa la casa de neu de l’Alqueria d’Avall. Es recorre l’esquena de la serra del Pinar, es baixa a l’altre tombant i es troba un camí carreter que mor un poc més amunt.

Puig de l’Alqueria

Traçant una sèrie de revolts, se surt novament al camí de la Muntanya. S’ha de desfer aquest camí fins al coll de la Gúbia i pujar al cim. S’assoleix el puig de l’Alqueria, on es troba el mirador dedicat a l’excursionista Leandre Ximenis.

Es davalla el puig pel Pas dels Traïdors i es connecta amb el tirany fitat que mena al coll de Son Nasi. S’arriba al botador del coll de Son Nasi. Fins aquí arriben els límits de la finca de l’Alqueria d’Avall, per on s’ha trescat fins ara i s’entra a la de Cas Putxe. El puig de Son Poc apunta a la serra d’Alfàbia. A baix, a la valleta, se situen les famoses cases d’Alfàbia. S’ha de voltar el caire de la muntanya i canviar de vessant, caminant encarats a nord-est. L’única opció és baixar per un vertiginós comellar amb un considerable desnivell. El sender i després el tram escalonat es converteixen en un bonic camí de muntanya que baixa fent revolts. Un poc més avall s’assoleix el camí que surt a la carretera de Sóller. Aquí finalitza aquesta magnífica excursió.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF