LLIGA DE CAMPIONS
Esports 24/05/2011

Un volcà de nou al camí

La temporada passada el Barça ja va desplaçar-se a Milà per jugar les semifinals de la Champions per carretera per culpa de les cendres d'un volcà islandès. Ara, un altre volcà pot convertir-se en un maldecap.

Toni Padilla
3 min
El record de milà Guardiola pujant a l'autocar que va portar el Barça fins a Milà fa un any. El tècnic no ha oblidat com aquell caòtic viatge provocat per les cendres de l'Eyjafjallajökull va afectar el cansament dels seus jugadors, que van caure per 3 a 1 en l'anada de les semifinals de la Lliga de Campions.

Barcelona.El Barça podria avançar el seu viatge a Londres per culpa de les cendres del volcà islandès Grímsvötn. Durant tota la jornada d'ahir el club va treballar amb alternatives al pla de viatge original -dijous a les 16.00 h-, ja que en el record de tothom hi ha el desplaçament de la temporada passada per jugar l'anada de les semifinals de la Lliga de Campions contra l'Inter. Llavors el Barça va viatjar fins a la ciutat llombarda per carretera -van fer nit a Niça-, per culpa del caos provocat per les cendres del volcà Eyjafjallajökull, que va paralitzar durant setmanes el trànsit aeri a Europa. El Barça va acabar perdent aquell partit per 3 a 1.

El club va arribar a plantejar-se la possibilitat de sortir avui mateix cap a terres angleses, una opció finalment descartada, tot i que existeix un dispositiu d'emergència per si la situació es complica de manera inesperada. El club sap per l'experiència de la temporada passada que en aquests casos no es pot saber que passarà amb seguretat, de manera que s'ha curat amb salut i té un pla de viatge alternatiu per avui, per si de cas.

Mai per carretera

Ahir, però, el pla de viatge inicial ja va quedar gairebé descartat i hores d'ara l'opció més probable és que l'equip voli a Londres demà dimecres després d'entrenar a les instal·lacions de Sant Joan Despí. Un portaveu del club deia ahir que "estem pendents de les diferents informacions, a veure què passa". L'erupció del Grímsvötn doncs, és un mal de cap no previst, ja que segons les diferents previsions les cendres del volcà arribarien a Escòcia avui i entre el dijous i el divendres a la resta del Regne Unit, França i fins i tot el nord d'Espanya. Ahir de fet, KLM i British Airways ja van suspendre els primers vols amb destinació a Escòcia.

El club ha descartat del tot fer el viatge per carretera, després de la mala experiència d'ara fa un any a Milà. Guardiola ha demanat al club que en cap cas es faci el viatge en autobus o en tren - també hi ha la mala experiència d'aquesta temporada a Pamplona, quan va tocar anar en autobus per la vaga de controladors-. El Barça però, sap que és un cas complicat doncs des d'Eurocontrol - l'agència que controla el tràfic aeri a Europa- i el Centre d'Alerta de Cendra de Volcànica de Londres s'adverteix que tot podria canviar en funció de la situació meteorològica i de la progressió de l'erupció. Segons aquestes fonts, hi ha "cert risc" que algunes parts del núvol pugui assolir zones del nord d'Europa amb prou força com obligar a suspendre la major part dels vols.

En aquest sentit, el centre de coordinació de crisi aèria (EACCC), que inclou a membres d'Eurocontrol, de la Comissió Europea i de l'agència de la UE per a la seguretat aèria (EASA) ja han "activat" un operatiu davant una possible emergència. El volcà Grimsvïtn, el més actiu d'Islàndia, no ha deixat d'expulsat cendra. El núvol que s'eleva des de el volcà arriba ja als 10 quilòmetres d'altura, segons el geofísic Einar Kjartansson de l'Oficina Meteorològica Islandesa.El volcà va fer erupció el dissabte.

Guardiola va recordar ahir que més enllà dels jugadors, el problema es saber que passa amb els aficionats: "No seria normal jugar amb l'estadi mig buit", va comentar el tècnic de Santpedor. Més de 25-000 aficionats del Barça tenen previst ser a Londres i la major part d'ells s'havien des desplaçar en avió. En funció de l'evolució del núvol doncs, el Barça decidirà quan vola fins a Londres per jugar el segon partit en 12 mesos en que les cendres d'un volcà s'han creuat en el camí del Barça de Guardiola.

stats