Barça

El Barça vendrà patrimoni per evitar la ruïna i driblar "obstacles obsessius"

L'assemblea de compromissaris aprova el traspàs parcial de BLM i dels drets de televisió

3 min
Joan Laporta, a l'assemblea extraordinària d'aquest 16 de juny.

BarcelonaEn un tòrrid dijous laborable de juny, per via telemàtica, sense debat espontani ni propostes concretes i amb un quòrum ajustat (636 compromissaris dels 4.478 que estaven convocats). Així ha aconseguit la junta directiva de Joan Laporta la llum verda que sol·licitava per tirar endavant la venda parcial de BLM (Barça Licensing & Merchandising) i d'un percentatge dels drets de televisió, dues operacions que han de servir per avançar futurs ingressos i començar a tapar el forat patrimonial que afecta la institució a causa de la mala gestió del govern de Josep Maria Bartomeu, que la pandèmia va acabar de guillotinar. La suma que esperen reunir al Camp Nou per tots dos mecanismes: un mínim de 600 milions d'euros.

Sense papers, com és habitual, i amb un to encès per la transcendència del moment, Laporta va obrir l'assemblea amb un discurs de 15 minuts per començar a cuinar el sí del soci. El president executiu blaugrana va compensar la falta d'informació exacta amb missatges contundents i fàcils d'entendre pel soci. "Després de les eleccions ens vam trobar el Barça, que és un Fórmula 1, sense benzina i amb el motor gripat. Les decisions que hem pres aquests mesos ens han permès arrencar-lo. I si ara activem aquestes palanques, passarem el cotxe pels boxs i el durem a la graella de sortida perquè pugui tornar a competir", va manifestar Laporta, tot amanint la màxima amb dubtes sobre el sagrat model de propietat del club (en cas de no aprovació), l'ombra d'una possible derrama i laments pels "obstacles obsessius" d'estaments nacionals i supranacionals. "Ens volen afeblits i no ens deixarem tutelar ni que ens intervinguin", va etzibar el dirigent, en clara referència a Javier Tebas, LaLiga Impulso, CVC i les amenaces de la UEFA amb la Superlliga. La recepta va funcionar.

Tot i la complicació de les operacions que se sotmetien a votació, cap executiu del Barça va agafar el micròfon per exposar arguments favorables al sí. La junta, i sobretot Laporta, va monopolitzar la paraula. En relació a la primera palanca, BLM, el vicepresident Juli Guiu va fer una breu intervenció per justificar-la: "Necessitem un partner perquè ens ajudi a expandir la marca Barça. Hem de créixer en altres mercats, col·locar-nos a llocs on ni tan sols existim i anar de la mà dels que en saben". Abans de votar, els compromissaris van saber que els dirigents valoren la totalitat de BLM en 700 milions i que, per tant, esperen percebre entre 200 i 300 per menys de la meitat de la participació. En canvi, no van tenir clar si l'inversor especialista entrarà sense intermediaris (o bé a través d'un soci financer) ni els termes relatius a una hipotètica recompra de l'actiu traspassat. L'ARA ja ha explicat que difícilment es podrà tancar aquesta operació –aprovada amb 568 vots favorables– abans del 30 de juny.

Urgència per tancar l'exercici amb beneficis

Més avançada està la cessió dels drets televisius, aprovada en assemblea per 494 vots a favor. Des de l'àrea econòmica es va instar Laporta a firmar amb CVC en el marc de LaLiga Impulso per tancar la temporada en positiu, però el mandatari culer no veu clara la mesura perquè és a 50 anys i entra en conflicte amb el front comú que ha construït amb el president del Reial Madrid, Florentino Pérez, contra la patronal. Arribats a aquest punt, sense Tebas remant a favor a l'hora de calcular el fair play financer, el Barça negocia alternatives pel seu compte per vendre fins al 25% dels drets de televisió durant un màxim de 25 anys. "Hem de posar en competència diferents fons d'inversió en una operació financera, però no ens plantegem acceptar menys de 200 milions per cada 10%", va explicar el vicepresident econòmic, Eduard Romeu, cara visible de les explicacions oficials en la prèvia de l'assemblea. Malgrat la seva vinculació amb la Lliga, CVC és un dels proveïdors que hi ha a sobre de la taula, juntament amb Bank of America, que recentment s'ha convertit en el primer accionista del Sabadell. "No ens agrada vendre aquest actiu, però no tenim més remei", va sentenciar Romeu. Fa 10 mesos el Barça va renunciar a Leo Messi després de rebutjar una operació similar.

Les famoses palanques econòmiques ja han superat el tràmit de l'assemblea (cal sumar-hi l'externalització d'una part de Barça Studios, ja aprovada pels socis). Ara només falta que l'entitat n'activi alguna amb les múltiples propostes que diu que té. Sobretot perquè l'exercici expira a finals d'aquest mes i, en aquests moments, la fotografia del balanç mostra unes pèrdues bastant superiors als 100 milions. Com que la previsió d'ingressos (765 milions) s'ha quedat curta en relació a la de despeses, calen operacions extraordinàries d'última hora que evitin un tercer tancament amb números vermells, el primer sota la plena responsabilitat de Laporta, que xifra els fons propis negatius de la institució en 600 milions. Amb els diners que plouran per la venda de part del patrimoni del club, el president executiu també podrà anar al mercat de fitxatges amb les butxaques més plenes. Tot i així, Tebas seguirà tenint les claus d'un límit salarial condicionat per la sobredimensió dels contractes de la plantilla del primer equip.

stats